ISRAEL. Mossadagenten Ben Zygier, även kallad ”fånge X”, satt fram till sin död fängslad i israeliskt fängelse utan att fångvaktarna ens visste vem han var. Nu betalar Israel ut skadestånd till familjen för att undvika rättegång.

FångeIsrael

Ben Zygier, som skulle ha fyllt 37 år i torsdags, flyttade till Israel i mitten av 90-talet. Efter att ha genomfört den treåriga värnplikten värvades han vid millennieskiftet som agent till den israeliska underrättelsetjänsten Mossad. År 2010 greps han plötsligt och sattes i isoleringscell, allt kring gripandet blev belagt med sekretess.

Media förbjöds att rapportera om fallet och inte ens fångvaktarna kände till vem de höll fången och varför. Den 15 december, samma år som gripandet, hängde sig Zygier i sin cell.

Inte förrän den 14 februari i år tilläts media att rapportera om fallet, men man vet ännu inte varför Zygier fängslades. Dock uppger källor till tyska Der Spiegel att han hamnat i onåd efter att ha läckt information till Hizbollah. Den kuwaitiska tidningen Al-Jarida däremot uppger att han ska ha varit inblandad i lönnmord på en Hamastopp i Kuwait och sedan läckt uppgifter till landet.

Israels justitiedepartement ska nu betala motsvarande 7,3 miljoner kronor till Ben Zygiers familj. Detta som kompensation för att fångvaktarna inte ingrep när Zygier begick självmord i högsäkerhetsfängelset Ayalon som ligger utanför Tel Aviv. Enligt Eden Klein, talesperson för Israels justitiedepartement, betalar staten ut ett skadestånd till familjen för att slippa ta upp målet i domstol. Detta menar hon skulle offentliggöra känslig information:

Staten gick med på förlikning för att undvika rättegång, på grund av det faktum att ett sådant förfarande skulle kunna ha lett till offentliggörande av uppgifter som kan skada den nationella säkerheten om de publiceras.

Dan Yakir är chefsjurist på den israeliska människorättsgruppen Acri, som krävt insyn i fallet med Zygier. Han delar Eden Kleins uppfattning om att Israel mörkar känsliga uppgifter:

Det är uppenbart att regeringens huvudsakliga anledning till att betala en sådan hög summa är att undvika en rättegång som kommer att avslöja exakt vad som hände.

Yakir menar fortsättningsvis att det är oacceptabelt för en rättsstat att bete sig på det här viset:

Det är oacceptabelt för en demokrati att ha ett rättsligt förfarande där staten för fram anklagelser mot en person, samtidigt som ingenting offentliggörs om varför. Det finns motiverade säkerhetsskäl till att hemlighålla viss information, men inte att en person har gripits.

Ben Zygiers advokat, Avigdor Feldman, säger att han inte lämnar ut uppgifter om fallet till media. Han har dock tidigare uppget till israelisk media att det finns ytterligare en hemlig fånge i Ayalonfängelset som kallas ”Fånge Y”.

Källa:
Israel lägger locket på om fånge X


  • Publicerad:
    2013-09-17 19:05