STOCKHOLM. Ett hemligt möte mellan Nordkorea och USA inleddes under fredagen på Lidingö i Stockholm. Mötet väntas fortsätta under lördagen.

Ett hemligt möte där bland andra Stephen Biegun och Kim Myong-Gil sägs närvara äger rum i Stockholm under fredag och lördag. Skärmbild: Youtube.

Under fredagen inleddes ett hemligt möte mellan Nordkorea och USA på Lidingö i Stockholm. Mötet, som uppges ha skett i konferensanläggningen Villa Elfvik, väntas fortsätta under lördagen.

Sammankomsten som omgärdas av stort hemlighetsmakeri ska vara ett första förberedande möte och beskrivs som ömsesidiga samtal mellan de två länderna. Några officiella kommentarer från svenska UD eller amerikanska ambassaden har inte getts och det är okänt varför mötet sker och äger rum i Sverige.

Enligt uppgifter till SVT kommer USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, Stephen Biegun, att delta i mötet. Under fredagen ska Mark Lambert, Bieguns företrädare, ha närvarat.

Uppgifter i Sydkoreanska Yonhap gör gällande att Nordkoreas toppförhandlare Kim Myong-Gil leder den nordkoreanska delegationen.

Myong-Gil togs emot av ambassadör Kent Härstedt på Arlanda på torsdagskvällen.

Nordkorea och USA har tidigare haft ett hemligt möte i Sverige. Det var i januari 2019 som förberedelser inför det kommande toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un i Vietnam ägde rum på en kursgård utanför Stockholm.

Nordkorea provsköt under onsdagsmorgonen, svensk tid, en ny typ av robot från en ubåt i östlig riktning över havet, något som eventuellt kommer att beröras i de hemliga samtalen.

Källa:
Möte mellan Nordkorea och USA inlett i Sverige


  • Publicerad:
    2019-10-04 22:00