HEMLÖSHET Sveriges Stadsmissioners nya rapport om hemlöshet fokuserar på barnfamiljer och de strukturella anledningar till att man har svårt att få en bostad. Antalet barn som vräks och är hemlösa har ökat under de senaste två åren.

Sveriges Stadsmissioners nya Hemlöshetsrapport fokuserar på barnfamiljer som drabbas av hemlöshet och enligt Socialstyrelsens kartläggning från 2023 så befinner sig ungefär 9 400 barn i landet i den situationen, men man misstänker att mörkertalet är stort. Siffrorna från 2023 visar också att 66 procent av hemlösa vuxna är födda i Sverige. I Stadsmissionernas rapport nämner man sociala anledningar till hemlöshet som missbruk och psykisk ohälsa nämns, men fokus ligger på de strukturella anledningarna.

Exempel på dessa är ökande boendekostnader, låga löner, brist på hyresrätter till rimliga priser, minskade bidrag och bostadsköer. Ensamstående föräldrars situation ses som problematisk då en inkomst kan göra det extra svårt att få ekonomin att gå ihop, speciellt utan att få bidrag. Man uttrycker att systemet är byggt för kärnfamiljer och att det måste förändras.

Under de senaste två åren har vräkningar ökat med mer än
20 procent och antalet barn som vräktes ökade med nästan 25 procent under den här perioden. Under förra året genomfördes 3 042 vräkningar i hela landet varav de flesta skedde i Göteborg, Stockholms och Malmö. Kronofogden har sedan 2022 i uppdrag att arbeta förebyggande, men Sveriges Stadsmissioner upplever att insatserna sätts in för sent.