JURIDIK Den antisvenska opinionsbildaren Henrik ”Henko” Johansson döms för förtal. Som straff får han betala 5 000 kronor i skadestånd till en man som han pekat ur som ”mördare”.

Nyligen kom beskedet att organisationen ”Inte rasist, men…” läggs ned, då grundaren Henrik ”Henko” Johansson inte längre orkade jaga oliktänkande utan att få betalt. Nu kommer nästa bakslag för den socialdemokratiske yttrandefrihetskritikern, som nu själv drabbas av den så kallade yttrandefrihetens gränser.

Henko döms att betala 5 000 kronor i skadestånd till en man som han pekat ut som ”mördare” på Twitter. Den utpekade mannen menade att inlägget pekade ut honom som klandervärd och att utpekandet var ägnat att utsätta honom för missaktning och att han därmed förtalats av Henko.

Henko å sin sida menar att det var försvarligt att peka ut mannen, då han dömts för ett dråp för snart 20 år sedan. Dessutom menar ”Inte rasist, men…”-grundaren att det i sammanhanget var relevant att peka ut mannen som ”mördare” då han fått för sig att mannen var på väg att göra ett ”hembesök” hos Henko.

Falu tingsrätt köper dock inte Henkos försvar. Man menar att det var oförsvarligt att peka ut mannen, som inte är en offentlig person, speciellt med tanke på att dråpet han dömdes för ska ha skett 1994.