USA. Att skådespelaren Philip Seymour Hoffman nyligen dog av en överdos av heroin har resulterat i ett större fokus på USA:s problem med droger.

Den 2 februari i år hittades Philip Seymour Hoffman död på badrumsgolvet med en spruta i armen. I hans lägenhet fanns 50 kuvert heroin, varav 20 var tomma.

Skådespelarens död har satt fokus på de eskalerande drogproblemen i USA. Heroin uppges vara förhållandevis billigt och allt fler människor tar drogen. SvD skriver:

Enligt den senaste officiella statistiken prövade drygt 150 000 amerikaner på heroin för första gången under 2012. Totalsiffran för antalet brukare angavs till 660 000 vilket var en fördubbling på fem år. Nästan 10 procent uppgav att det är ”lätt eller ganska lätt” att få tag på heroin.

Ordet ”epidemi” har börjat användas av vissa och under en vecka kan över 20 personer dö efter att de tagit heroin blandat med smärtstillande medel. I en stad påstås missbruket av opiater ha ökat med 770 procent sedan år 2000.

Drogbekämpningsmyndigheten DEA menar att heroinutbudet ökade ifjol till följd av att produktionen av heroin i Mexiko har ökat.

Debatten i USA har i övrigt de senaste åren främst handlat om huruvida marijuana ska legaliseras eller ej och flera delstater har valt att legalisera drogen.

Källa:
Heroin ger ny missbrukarkris i USA


  • Publicerad:
    2014-02-09 17:05