INRIKES. Efter att riksdagens vice talman Björn Söder (SD) återigen konstaterat att judar och samer inte är svenskar har etablissemanget satt igång ett drev. ”Anmärkningsvärt och fruktansvärt”, menar exempelvis Sveriges icke-svenska kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Björn Söder (SD).

Redan 2014 konstaterade riksdagens vice talman Björn Söder (SD) att man inte kan vara jude eller same och samtidigt svenskt. Även om uttalandet föll inom ramen för den ”öppna svenskheten” som förordas av Sverigedemokraterna – där judar och samer endast ”valt bort” att vara svenskar – lät inte kritiken vänta på sig.

Nu har Söder hamnat i blåsväder återigen, efter att ha upprepat sin ståndpunkt.

Det var under efterspelet av den sista riksdagsdebatten före valet, då bilderbergaren Annie Lööf (C) ska ha sagt att SD har ”en obehaglig besatthet av nationens gemenskap”, som Söder kommenterade ett inlägg på Centerpartiets Facebooksida.

”Annie Lööf förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar. Dessa grupper har minoritetsställning i Sverige just för att de inte är svenskar. Skäms Annie Lööf för din rasistiska hållning”, skrev Björn Söder.

Förutom kören av politiker som har fördömt Söders Facebook-kommentar så har representanter för både judar och samer reagerat negativt. Juden Willy Silberstein, som tidigare ledde den antivita Svenska kommittén mot antisemitism skriver i ett debattinlägg att han ”visst är svensk”, bland annat eftersom att han försett staten med skattepengar ”under cirka fyra decennier” och dessutom ”Lipar lite på midsommar för att allt är så vackert och förgängligt”.

Sametingets talman Paulus Kuoljok menar att det är ”provocerande” att påstå att samer inte kan vara svenskar. Han tror dock att SD kan tjäna på Söders utspel:

— SD vinner röster på sånt här agerande, särskilt i sametäta områden. De har visat sin fientliga hållning under ganska lång tid, så jag blir inte speciellt förvånad, säger han till SVT.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah-Kuhnke, som själv har ett icke-svenskt ursprung, menar att uttalandet är ”obehagligt” eftersom det ”sätter ord på vem som tillhör vad”.

— Det är anmärkningsvärt och det är ett fruktansvärt uttalande. Det enda glädjande i allt detta är de kraftfulla reaktioner som hans uttalande har mötts av, säger hon till till Aftonbladet.

Men Söder – som sedan tidigare ersatts av judinnan Paula Bieler i ”de fyras gäng” som styr SD med järnhand – står på sig. Han menar att belackarna är dåligt pålästa och inte har en aning om vad de snackar om. Samtidigt menar han att samer och judar kan bli svenska ifall de vill, enligt SD:s dogma om ”öppen svenskhet”.

— Det är individen som bestämmer själv hur den ska identifiera sig, där har jag aldrig sagt något annat, säger Björn Söder till Aftonbladet.

Källor:
Bah Kuhnke om SD-toppens uttalande: ”Fruktansvärt”
Björn Söder (SD) möter hård kritik efter uttalande om samer och judar
Jo, Björn Söder – jag är både jude och svensk


  • Publicerad:
    2018-06-17 08:00