UTRIKES. I ett brev till en israelisk miljardär, som också är en av Demokraternas största sponsorer, hyllar den demokratiska ledaren Israel som en ”berikande demokrati” samtidigt som hon skriver att hon tänker fortsätta stödja den judiska statens expansion i Palestina.

Den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton skriver i ett brev till den judiske miljardären och mediemogulen Haim Saban att hon tänker fortsätta stödja Israel och dess expansion i Palestina. I brevet beskriver hon den judiska staten som en ”berikande demokrati” och som ”står inför yttre hot” från kringliggande länder.

Vidare skriver Clinton att hon vill samarbeta med Saban i syfte att ”slå tillbaka ytterligare försök till att isolera samt avlegalisera Israel”. Hon skriver även att den palestinsk-ledda bojkotten mot landet som ämnar att med hjälp av ekonomiska sanktioner få slut på den israeliska ockupationen av Palestina måste bekämpas.

Saban, som är en av Amerikas rikaste män och som äger flertalet mediebolag i USA, är också en av Demokraternas största finansiärer och har under årens lopp pumpat in miljontals dollar till Demokraterna. När Demokraterna var i behov av en ny kontorsbyggnad fick man cirka sju miljoner dollar av Saban i gåva. Nu har han även skänkt två miljoner dollar till Clintons presidentkampanj.

På frågan vad han vill ha i gengäld för pengarna svarar han att Israel är hans högsta prioritet. Med andra ord vill Saban ha amerikanska politikers stöd till Israel i utbyte mot pengar.

Detta är något som många av de demokratiska väljarna ser negativt på. I en opinionsundersökning tidigare i år framkom det att inte ens hälften av de demokratiska väljarna sympatiserar mer med Israel än vad de gör med palestinierna, vilket är en minskning med tio procent jämfört med förra året.

Källa:
Hillary Clinton Tells Israeli Billionaire and Mega-Donor She Will Support Israel, Fight Palestinian Movement


  • Publicerad:
    2015-07-26 20:10