USA. Nästa president i USA skulle kunna bli en person som inte vill tala på en välgörenhetsgala för utsatta barn om hon inte får mycket stora summor för det.

hillarychildren

Den republikanska nyhetstidningen Politico rapporterar att Hillary Clinton tidigare i år tog 200 000 dollar – motsvarande 1,6 miljoner svenska kronor – i betalt för att tala på en välgörenhet för 300 utsatta barn vid Boys and Girls Club i Long Beach.

När Condoleezza Rice höll tal för samma förening 2009 fick hon 60 000 dollar i talaravgift men ska ha donerat huvuddelen av summan tillbaka till föreningen. Detta ska inte ha varit fallet med Hillary Clinton, som behållit varenda öre.

Pengarna har istället hamnat i stiftelsen The Clinton Foundation och kan nu komma att användas till Hillary Clintons kommande valkampanj. I stiftelsen finns enligt Politico 11,7 miljoner dollar som den tidigare utrikesministern Hillary Clinton, ex-presidenten Bill Clinton samt deras dotter Chelsea Clinton fått för att ha talat för ideella föreningar.

Hillary Clinton kommer att ställa upp i presidentvalet 2016 och är nu den absolut största förhandsfavoriten att bli USA:s nästa president.

Under valkampanjen 2008 blev hon besegrad bland annat för att hon genomskådades som en cynisk politiker som inte bryr sig om ”vanligt folk”. Enligt den konservativa kolumnisten Damon Linker är hennes största problem ”hennes fullständiga oförmåga att låta genuin”.

Källa:
Clintons charge big fees to small groups


  • Publicerad:
    2015-06-19 07:30