UKRAINAKONFLIKTEN På nyårsnatten lyckades ukrainska trupper bomba en skolbyggnad som användes av ryska trupper i Folkrepubliken Donetsk. Under tisdagen uppgav det ryska försvarsministeriet att minst 89 soldater dött i attacken.

Det var på nyårsafton som ukrainska trupper använde det amerikanska raketartillerisystemet HIMARS för att attackera en skola som användes som bostad åt ryska soldater i Folkrepubliken Donetsk.

Den framgångsrika attacken ska ha dödat minst 89 soldater, inklusive enhetens befälhavare, uppger Rysslands försvarsministerium på onsdagen. Man håller dock fortfarande på att gräva fram kroppar under spillrorna, skriver RT. I Ryssland talas det om att det i slutändan kan röra sig om 160 döda medan man i Ukraina talar om 300-400 döda ryska soldater.

Byggnaden ska ha beskjutits med sex missiler, varav fyra lyckades ta sig igenom det ryska luftvärnet. Attacken ska enligt det ryska försvarsministeriet ha skett klockan 00.01 den 1 januari. Ministeriet meddelar också att ryska trupper efteråt ska ha lyckats förstöra det amerikanska raketartillerisystemet som användes i attacken.

En rysk generallöjtnant som citeras av RT uppger att man fortfarande undersöker hur tragedin kunde ske. Han anser sig dock ha en bra teori.

— Det är redan uppenbart att den huvudsakliga anledningen till det som hände var en omfattande påslagning och användning av mobiltelefoner av personal – i strid med regelverket – inom räckhåll för fiendens vapen, säger den ryske befälhavaren.