Den politiska och ekonomiska krisen i Europa kan bidra till en ny europeisk Hitler, säger historikern Geoffrey Roberts till Russia Today.

Geoffrey Roberts anser att dagens ökning av radikala nationella alternativ liknar den på 1930-talet och säger att historien kan upprepa sig.

I början av inslaget diskuterar Geoffrey Roberts Stalins och Gorbatjovs roll under Sovjetunionen. Vid 06:37 övergår samtalet till ökningen av radikala nationella alternativ i Europa. Geoffrey Roberts säger att dessa alternativ inte utgör ett nytt fenomen, men att den politiska och ekonomiska situationen har givit dessa en bättre jordmån att utvecklas och nå framgång.

”Om eurozonen kollapsar, om EU kollapsar, är det mest sannolika scenariot att de ersätts av olika former av nationalister. Frågan är vilken form av nationalister, hur extrema och hur farliga de kommer att vara”, säger Geoffrey Roberts, och tillägger: ”vem vet vad som kommer att hända?”. I samband med intervjun visas TV-bilder från Gyllene gryning där medlemmar till synes hälsar partiets ledning med höjda högerarmar.

Geoffrey Roberts är professor i historia och undervisar historia och internationella relationer på Irland. Roberts har skrivit flera böcker om Sovjetunionens roll under andra världskriget.


  • Publicerad:
    2012-07-29 14:05