INRIKES Den för sitt våldsanvändande, sina antivita uttalanden, sina dubbla medborgarskap samt för sina nära släktband med den turkiska regimen kritiserade partiledaren är den minst förtroendeingivande partiledaren sedan Novus mätningar infördes.

Det forna Bondeförbundets och nuvarande Centerpartiets turkiske partiledare Muharrem Demirok har i medier hudflängts för sitt våldsanvändande, sina dubbla medborgarskap och sina hatiska antivita uttalanden. Han har även till och med av partikollegor befunnits olämplig för sin nytillträdda position på grund av sitt nära släktskap med Turkiets ambassadör i Eritrea Ahmet Demirok, som dessutom ingår i president Erdogans beryktade elitkommitté.

Kanske (någon eller några av) dessa faktorer kan förklara det rekord som den nye partiledaren nu slagit. Enligt opinionsinstitutet Novus februarimätning har nämligen endast tre procent av Sveriges befolkning förtroende för honom, vilket är den lägsta noteringen som gjorts för en partiledare sedan dessa mätningar började genomföras. Som en jämförelse hamnar Magdalena Andersson (S) i undersökningen på 53 procent, Ulf Kristersson (M) på 32 procent och Jimmie Åkesson (SD) på 26 procent.