MOSKVA. Hitlers favoritalligator Saturn har dött på Moskvas zoo.

Favoritalligatorn Saturn har dött. Foto: Moskvas zoo/Facebook.

En ”legendarisk” alligator som överlevde andra världskriget och som hävdas ha varit Adolf Hitlers favoritalligator har dött på Moskvas zoo i en ålder av 84 år.

Det var på lördagen som den zoologiska parken meddelade att ”vår Mississippialligator Saturn har dött av hög ålder”.

Att Saturn blev så gammal anses anmärkningsvärt eftersom alligatorer normalt lever i 30-50 år, i vilt tillstånd.

Till skillnad från sina kusiner i Mississippi har Saturns liv varit mycket händelserikt. Han föddes i USA 1936 och skänktes i gåva till Berlins Zoo, som Hitler ofta besökte.

En del historiker hävdar att Hitler ägde Saturn, men de flesta anser att det helt enkelt var hans favoritdjur på Berlins zoo.

Moskvas Zoo har åtskilliga gånger känt att de måste försvara Saturn mot kritik. ”Djur har ingenting med politik att göra. Det är absurt att anklaga dem för någonting”, brukar de säga.

År 1943 träffades Berlins zoo av de allierades bombningar. En av bomberna sprängde terrariet. I attacken dödades 25 krokodiler och alligatorer, men några av dem lyckades undkomma och flydde de allierades bomber. Saturn var en av dem.

— Vi vet inte vad han gjorde de tre närmaste åren efter bombningen, säger en talesman för Moskvas zoo. Men år 1946 hittades denne verklige förintelseöverlevare igen.

Britterna som tillhör ockupationsmakten i Tyskland lämnade över Saturn i Sovjetunionens ägo, där han levde gott i 74 år till. Enligt ryska RT var detta en lycklig tid för den vackra reptilen, eftersom ledningen för Moskvas zoo krävde av sin personal att de skulle sörja för sin ”hedersgäst” med ”yttersta omvårdnad och omsorg”.

— Saturn representerar en hel epok för oss, och det är ingen överdrift, säger ledningen för Moskvas zoo.

— Vi är glada över att vi fick chansen att se honom i ögonen och bara umgås med honom. Han fick träffa de flesta av oss som barn. Vi hoppas att vi inte har gjort honom besviken.

Det statliga Darwinmuseet i Moskva ska öppna en särskild utställning om den älskade alligatorn Saturn.


  • Publicerad:
    2020-05-25 13:00