INRIKES. HIV är en sjukdom som i stor utsträckning drabbar homosexuella och är obotlig. Nu lyfter tidningen Metro fram en bög som beklagar sig över att ha fått sjukdomen och att han också vill dejta andra män trots sin livshotande sjukdom.

homohand-front

Homolobbyn har under lång tid försökt att förringa riskerna med HIV och homosexuella får nu till och med lämna blod i många europeiska länder.

Alex, som egentligen heter något annat, fick diagnosen HIV för fyra år sedan. Trots att han får mediciner regelbundet och uppvisar så kallad omätbar HIV, vilket betyder att man lyckats trycka tillbaka viruset så att det inte finns i blodet, har han svårt att få en pojkvän. Han tillstånd kan dock snabbt förändras om han blir resistent mot behandlingen.

Thomas Bergström, professor och överläkare på mikrobiologen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, menar dock att patienterna övervakas noggrant.

— Man kan aldrig sluta med behandlingen, men den reducerar smittsamheten. Det handlar om att man följer två parametrar. Den ena är mängden hiv i blodet, den andra är lymfocyter, som handlar om immunförsvaret. Det är dessa celler som angrips vid en hiv-infektion och det man blev sjuk av förr när man dog i aids. Numera följer man noggrant så att patienten har normala lymfocyter.

Alex tycker att det är jobbigt att bli avisad från dejtingvärlden på grund av sin sjukdom. Det är jobbigt att folk är så rädda menar han. På jobbet har han dock istället för att vara öppen med sin sjukdom valt att ljuga och när folk frågar hur det kommer sig att han är singel så svarar han bara att han fokuserar på jobbet.

Vidare säger han att det är okunskap om sjukdomen som ligger bakom hans svårigheter att träffa andra bögar. Ofta är yngre personer mer fördomsfulla menar Alex. Enligt statistik smittas dock runt 7 000 personer av viruset varje dag och mer än 5 700 dör varje dag i HIV-relaterade sjukdomar.

I Sverige är det lag på att HIV-smittade personer måste informera personer som man tänker dejta om att man har HIV. Trots detta känner Alex att det är ett dilemma om han ska berätta eller inte. Han dejtar mycket på nätet och varje gång samtalet börjar närma sig att man ska ses så känner han sig ändå tvungen att berätta om sin smitta.

— Det är alltid ett stort dilemma om när man ska berätta. Om jag ska berätta på dejting apparna innan man träffas eller när man har haft första dejten och vill ses igen.

Han har berättat öga mot öga några gånger men då har personen alltid lämnat honom direkt vilket har känts jobbigt för Alex.

— Det påverkar mitt självförtroende, jag får mindervärdeskomplex. Mitt stora problem är att mitt självförtroende har blivit väldigt lågt på grund av hiv, att man ser att man inte duger när man hela tiden blir dissad, folk säger nej och är rädda för mig.

Källa:
Alex, 28, om att dejta med hiv: ”98 procent säger nej tack”


  • Publicerad:
    2016-08-08 20:20