SVERIGE. Företrädare för Sveriges näringsliv och en borgerlig politiker menade idag att Decemberöverenskommelsen måste brytas och att de övriga riksdagspartierna måste kunna förhandla med SD. Detta uppskattades inte av DN.

Sören Gyll och Lars V Kylberg, två näringslivstoppar, gick tillsammans med politikern och företagaren Stefan Hanna (C) idag ut i en debattartikel i Dagens industri och menade att Decemberöverenskommelsen måste skrotas då Sverige behöver en bättre näringspolitik än den som Sveriges röd-gröna regering för. Debattörerna uppmanar politikerna att bryta Decemberöverenskommelsen och antingen börja förhandla med SD eller utlysa ett nyval.

Detta retade upp Bonniertidningen DN som granskade debattartikeln och menar att vissa påståenden i artikeln stödjer sig på en ifrågasatt FN-rapport.

I den senaste Human Development Index-rapporten ligger Sverige på plats 12 i världen, före Island och Storbritannien. Men rapporten som skrevs 2010 visade att Sverige dalar fort inom världsrankningen och redan om 15 år kommer landet ligga efter länder som Costa Rica, Bulgarien och Mexiko, vilket de tre högerdebattörerna tog upp i sin artikel. FN hävdar dock att rapporten inte följer deras standard och därför inte godkändes.

I ett mejl till DN skriver Alexandra Parnebjörk, kommunikationsmedarbetare på UNDP:s svenska kontor, följande:

Forskningspappret i fråga har inte mött den akademiska standard som krävs. HDRO (Human Development Report Office) stödjer därför inte pappret och det kom heller inte med i den slutliga rapporten.

Stefan Hanna, som är kommunalråd i Uppsala, bekräftar för DN att rapporten från 2010 är källan till påståendet.

— Vi tycker att den är en indikator. Det finns massor av resonemang som definitivt ändå är värt att reflektera över, och andra har gjort liknande prognoser. Om de av något skäl drar tillbaka den – de har väl fått ett djävulskt tryck på sig från vissa, säger han.

Vilka det är som skulle ligga bakom det ”djävulska trycket” för att tysta ner det faktum att Sverige förfaller nämner han dock inte, men att DN var på hugget kanske ger en fingervisning om vilka som föredrar att svenskarna stoppar huvudet i sanden istället för att oroa sig för framtiden.


  • Publicerad:
    2015-06-13 23:45