UTRIKES. Söndagen den 8 april kommer parlamentsval hållas i Ungern. Enligt opinionsundersökningarna leder det konservativa partiet Fidesz som styrt landet sedan 2010.

Nästa söndag kommer Ungern hålla val till landets parlament. Enligt opinionsundersökningarna leder det konservativa partiet Fidesz, som leds av den populäre Viktor Orban. Partiets stöd har uppmätts till ungefär 50 procent av rösterna. Fidesz har styrt Ungern sedan 2010.

På andraplatsen ligger det nationella och kontrasemitiska partiet Jobbik, som har nästan 18 procent av väljarna bakom sig. Först på tredjeplatsen kommer det före detta regerande socialistpartiet med strax över 12 procentenheter i ryggen.

Landets valsystem kommer sannolikt tilldela Fidesz en stor majoritet av rösterna. 93 av de 199 mandaten kommer tillsättas proportionellt mot valresultatet, medan de 106 återstående mandaten tillsätts i enmansvalkretsar över hela landet. Om valresultatet blir som undersökningarna så kommer Fidesz vinna hälften av de 93 mandaten och sannolikt de absolut flesta av enmansvalkretsarna.

Källa:
Wikipedia: Opinion polling for the Hungarian parliamentary election, 2018


  • Publicerad:
    2018-04-01 22:10