EUROPA. Newsweek rapporterar nu att vad de kallar för högerextrema politiker med blandade resultat allt mer börjat uppvakta judiska organisationer för att samarbeta med judarna mot islams utbredning i Europa.

judevänner

Bildkollage med representanter från EU-partigruppen Nationernas och friheternas Europa.

Newsweek skriver att en jude som är högt uppsatt i en av Europas största judiska organisationer uttalade sig till tidningen med kravet om att få vara anonym. Personen avslöjade att deras grupp det senaste året har kontaktats av parlamentsledamöter från bland annat det högerpopulistiska Frihetspartiet från Österrike. Frihetspartiet ville skapa en koalition för att bekämpa islams framväxt i Europa, men juden som uttalar sig till Newsweek menar att alla närmanden ska ha avfärdats av organisationen som han eller hon tillhör.

Enligt den anonyma juden är det vanligt att högerextremister kontaktar judiska organisationer och erbjuder sig att bli judarnas vänner om judarna hjälper dem att bekämpa islam.

— Ett av argumenten de använder är att säga: ”Ni vet, de som försöker bekämpa er [judar], de är exakt samma människor som vi försöker bekämpa, så ni måste förstå vår kamp och ansluta er till oss och tillsammans ska vi hata dem.” Men vi har ingenting emot muslimerna, säger den anonyma juden.

Ett annat exempel är att Marine Le Pen och andra företrädare för partierna som är med i Nationernas och friheternas Europa (en politisk grupp i EU-parlamentet) nyligen mötte Vadim Rabinovich som är ordförande för Europeiska Judiska Parlamentet (EJP), en judisk NGO vars huvudsäte ligger i Bryssel och har som mål att vara en enande struktur för alla judiska samhällen och organisationer runtom i Europa.

Mötet väckte stark kritik från vissa judar, men Rabinovich som är en jude från Ukraina slog ifrån sig kritiken.

— Mötet öppnade ny dialog, som enligt vår fasta övertygelse är vad Europa behöver idag – en dialog mellan allt och alla, för att bevara fred och tolerans och bekämpa antisemitism i Europa, sa Rabinovich som tillsammans med Le Pen gick ut i ett uttalande och fördömde antisemitism som ”Europas cancer”.

EJP är en kontroversiell judisk grupp som grundades av Rabinovich tillsammans med den numera ökände judiske oligarken och krigshetsaren Igor Kolomoisky som av Ryssland är efterlyst för krigsbrott i östra Ukraina.

Fotnot: Gruppen Nationernas och friheternas Europa utgörs av följande partier: Vlaams Belang, Front National, Lega Nord, Frihetspartiet (Nederländerna), Nya högerns kongressparti (Polen), Partidul Conservator (Rumänien), United Kingdom Independence Party och Frihetspartiet (Österrike).

Källa:
European far-Right parties ’seeking anti-Islam coalition with Jewish groups’


  • Publicerad:
    2015-07-22 22:40