INRIKES Efter förhandling mellan Hyresgästföreningen och tre stora bostadsbolag fick frågan om en omfattande hyreshöjning avgöras i Hyresmarknadskommittén. Det blir en hyreshöjning på 4,45 procent – vilket är den högsta på 30 år.

Idag har förhandlingen mellan Hyresgästföreningen samt de tre bostadsjättarna Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem avslutats. Frågan fick avgöras av Hyresmarknadskommittén, som beslutade en hyreshöjning på 4,45 procent i snitt.

Enlig Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, är detta den högsta hyreshöjningen på 30 år.

— Å andra sidan är det väsentligt lägre än de nio procenten som bostadsbolagen krävde från första början, säger Elmgren till TV4 Nyheterna.

Höjningen, som kommer att gälla från och med den 1 januari i år, kan enligt Elmgren komma att få stora konsekvenser då inflationen och energikrisen redan ansträngt hushållens ekonomi.

Bostadsbolagen skriver i ett gemensamt pressmeddelande att man anser att utfallet är ”rimligt”.

— Hyreshöjningen är högre än ett normalår, men täcker ändå inte kostnadsökningarna för taxor, byggmaterial, räntor och löpande förvaltning, säger Jonas Schneider, vd på Familjebostäder i ett pressmeddelande.