FOLKUTBYTET. Enligt en chef på kvinnovården i Falun kan massinvandringen ligga bakom de relativt höga födelsetalen i Hedemora och Avesta i Dalarna.

Den senaste tiden har barnafödandet minskat i Sverige. Enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) ligger födelsetalet i Sverige på 1,75 barn per kvinna.

I kommunerna Avesta och Hedemora i södra Dalarna bryts dock denna utveckling. Kvinnorna i Avesta föder i snitt 2,35 barn medan motsvarande siffra för kvinnorna i Hedemora ligger på 2,16.

Enligt Agneta Romin, verksamhetschef på kvinnokliniken i Falun, beror de ökande födelsetalen sannolikt på massinvandringen:

— En ren gissning är att det beror på att Avesta och Hedemora har en hög andel utlandsfödda personer och för dem är det vanligare att föda barn vid yngre ålder. Både Avesta och Hedemora har tagit emot många nyanlända, unga personer, säger Romin till SVT Nyheter.

Statistik från SCB visar att under 2018 hade 40,1 procent av Avestas och 30,9 procent av Hedemoras 0-4-åringar utländsk bakgrund.

Källor:
Högt barnafödande i Avesta och Hedemora
Antal personer med utländsk eller svensk bakgrund (fin indelning)


  • Publicerad:
    2019-06-23 18:10