På torsdagen besökte Frankrikes judiske och socialistiske president, François Hollande, i sällskap av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu den judiska skola i staden Toulouse i Frankrike där fyra barn och vuxna bragdes om livet i en skottlossning i mars.

På plats i skolan lovade president François Hollande att han ska ”utrota” antisemitismen och att landets judiska befolkning måste kunna känna sig säker.

Presidenten har tidigare sagt att: ”Franska judar måste veta att Republiken kommer att använda alla tillgängliga medel för att skydda dem […] deras säkerhet är en nationell angelägenhet”.

Hollande påminde de församlade judarna om den franska republikens ”obevekliga kamp” mot antisemitismen. ”Vi kommer att attackera och kväsa antisemitismen. Detta gäller inte bara antisemitiska handlingar, utan även ord”, sade han.

Den franska statens strävan att kväsa icke-sanktionerade ord kommer att sträcka sig även till sociala nätverk som låter människor uttrycka sig anonymt.

Under besöket i skolan talade även Benjamin Netanyahu. Det välkomnande han fick från skolbaren liknar närmast det som rockstjärnor brukar få. Han inledde sitt tal med att, tillsammans med publiken, skandera ”Israel skall leva!”.

I sitt tal påstod han att: ”Antisemitism förvandlas till en brand som snabbt uppslukar allt i sin väg. […] Denna mördare skulle ha dödat varje judiskt barn som korsade hans väg, precis som nazisterna. Men det finns enorma skillnader mellan mord på judar under det senaste århundradet och idag. Idag kämpar de europeiska regeringarna – i synnerhet Frankrikes – tillbaka”.

Netanyahus närvaro medförde ett stort säkerhetspådrag. En polisman uppgav till franska medier att ”Netanyahu är en av världens mest skyddade personer, tillsammans med påven och USA:s president”.

Som kuriosa kan nämnas att en stor del av Frankrikes ca 500 000 judar bor i just staden Toulouse.


  • Publicerad:
    2012-11-04 22:34