NEDERLÄNDERNA. I israelisk media beskrivs han som ”son till en ökänd nazistkollaboratör”, men holländaren Jan Tollenaere är även professor emeritus i medicinsk kemi. Nu har han väckt starka känslor internationellt genom att offentligt kritisera judar och ifrågasätta den judiska myten om ”förintelsen”.

Professor emeritus Jan Tollenaere.

I en belgisk dokumentär om barn till människor som på olika sätt stöttade Tredje riket kom professor emeritus Jan Tollenaere att kränka den internationella judenheten och dess sympatisörer. Detta genom att inte ta avstånd från sin far, Raymond Tollenaere, eller dennes åsikter. Raymond Tollenaere var nämligen en ledande figur inom den flamländska nationaliströrelsen Vlaams Nationaal Verbond (V.N.V.), som samarbetade med Tredje riket under andra världskriget.

I dokumentärens intervjuer med professor Tollenaere, som beskriver sig själv som antisemit, uttalade han sig bland annat om den så kallade ”förintelsen”:

— Var det verkligen en realitet? Jag tror att propaganda användes för att lyfta fram förintelsen, för att överdriva den och cyniskt använda det som påtryckningsmedel för att utvinna pengar.

Om judar i allmänhet sade Tollenaere:

— De är inga trevliga människor. Jag känner ingen värme för dem. De är parasiter, spekulanter och elaka människor.

Den israeliska tidningen The Times of Israel har i samband med dokumentären också kontaktat den pensionerade professorns förre arbetsgivare, Utrechts universitet. Enligt tidningen låter en taleskvinna för läroinstitutet hälsa att de tar ”fullständigt avstånd” från Jan Tollenaere.

— Han är endast en före detta anställd och inget mer, ska taleskvinnan bland annat ha sagt.

Hon betonar också att ”professor emeritus” inte är någon hederstitel och att universitet därmed inte kan ta ifrån honom den.

Källa:
Dutch professor questions Holocaust on TV, calls Jews ‘parasites’


  • Publicerad:
    2017-12-17 19:00