CORONA Banker i Nederländerna har nu börjat neka kunder bankkonton ifall de sprider ”desinformation” angående covid-vaccinationer.

I Nederländerna har nu banker och betalföretag börjat att blockera konton för organisationer som de tror sprider ”desinformation” om covid-vaccinering. Allt för att motarbeta ”extremism” och ”konspirationsteorier”. Under de senaste månaderna har minst åtta onlineföretag fått sina konton tillfälligt inaktiverade eller permanent nedstängda.

De finansiella tjänsteleverantörer som vägrar konton till organisationer med vaccinkritisk agenda, är bland andra ING, Triodos Bank, Rabobank och betalningsplattformen Mollie.

Rabobank, som är den aktör som är mest nitisk har en egen avdelning för anti-terrorfinansiering, och tydligen anser man vaccinmotståndare tillhöra denna grupp. En talesman för banken bekräftade för tidningen NRC att man inte längre accepterar kunder som sprider ”konspirationsteorier och annan bevisad desinformation” eftersom banken anser att sådana handlingar är ”skadliga”.

Vaccinmotståndaren och evangelisten Jaan Dielman, som når ut till miljoner hushåll, fick sitt konto i betalföretaget Mollie stängt redan i februari.

Triodos bank nekade antivaccinationsgruppen Viruswaarheid (virus-galenskap) som kund eftersom gruppen i deras mening ”sökte konfrontationer som är emot våra värderingar”.

Willem Engel, som startade Viruswaarheid i maj 2020, när han fick stänga sitt företag på grund av coronarestriktionerna, har också fått sina konton nedstängda av ING. Engel gick till domstol och domstolen gav honom rätt. Det fanns ingen kriminell aktivitet eller pengatvätt och kontona öppnades igen. Men bara i fyra månader. Engel menar att de som avlidit i covid-19 inte är fler än en vanlig influensasäsong och att allt handlar om korruption.

Utgivaren De Blauwe Tijger blev också nedstängd av ING för ”fientlighet mot staten, falska nyheter och konspirationsteorier”. Utgivaren översatte ”Camp of the Saints”, en dystopisk novell om massimmigration av Jean Raspail 2016.

Rabobank är dock den som stängt ned flest konton. De har uttalat sig följande:

Några av de mindre extremistgrupperna kan redan nu bli åtalade, de små grupper som spränger brandbomber och liknande. Men bakom finns större grupper som sprider radikala ideér. Radobank vill inte främja konspirationsteorier och desinformation.

Utan bankkonton kan upphovsmännen inte längre att hålla plattformarna igång. Det här har länge varit något banker och betalningsplattformar sysslat med, men då mot framförallt nationella grupper. Nordiska motståndsrörelsen har fått sina konton nedstängda sedan länge, men även andra nationella har nu fått uppleva samma sak. Och nu går man vidare till vaccinationskritiker. Vilken blir nästa grupp?