HOMOLOBBYN. ”Är det realistiskt att en person ska uppfylla alla ens krav på en partner?”, frågar sig homolobbyisten Katerina Sparr Holinkova i en SVT-artikel. Hon vill nu se att polygami blir allt mer accepterad i samhället.

Katerina Sparr Holinkov predikar de polyamorösa förhållandenas lov i SVT. Skärmbild: svt.se.

Sveriges television Sörmland har under torsdagen en artikelserie om så kallade polyamorösa förhållanden, vilket handlar om att ha flera kärleksrelationer samtidigt.

Förutom att intervju personer som lever i flera relationer samtidigt intervjuar man homolobbyisten Katerina Sparr Holinkova, som vill göra den typen av relationer ”mer accepterade”.

— Vi behöver förstå att vi är olika och har olika behov, oavsett om det handlar om matpreferenser, sexuella preferenser eller relationer, säger hon.

Enligt Sparr Holinkova är det skillnaden mellan polygami – att vara gift med flera personer – och att ha ”polyamorösa förhållanden”, då det senare är helt lagligt i Sverige.

När man har flera relationer behöver inte heller alla vara lika viktiga. Man kan nämligen ha ”primära” och ”sekundära” relationer – och dessa personer behöver inte ens känna varandra.

— Det är en ganska normbrytande relationskonstellation, säger hon.

Att ha flera relationer samtidigt tror Sparr Holinkova kan bidra till mindre otrohet och skilsmässor.

— Om vi liksom ser till samhällets höga skilsmässoantal… Är det realistiskt att en person skulle uppfylla alla krav man har på en partner? frågar hon sig.

Hon anser dock att det är ”problematiskt” att samhället är uppbyggt för tvåsamheten, något hon menar att man bör ändra på.

— Min förhoppning är att det ska finnas kunskap kring vad en polyamorös relation är, och en större acceptans.

På fråga om hur barn påverkas av denna typ av konstellationer svarar hon:

— Jag tror att vi ser ner på människor som är flera i en relation för att vi tror att det bara handlar om en massa sex. ”Och tänk på barnen som får se allt!” Fast vad är det de får se? undrar Katerina Sparr Holinkova och fortsätter:

— Polyamorösa brukar prata om att fokuset ligger på den emotionella och relationella biten snarare än det sexuella.

Källa:
Sexologen: Polyamorösa förhållanden måste bli mer accepterade


  • Publicerad:
    2019-04-25 13:30