UTRIKES. Guvernören i Turkiets huvudstad Ankara har förbjudit alla ”pride”-parader med hänvisning till att de skulle kunna ”provocera fram hat och fientlighet”.

I Turkiets huvudstad Ankara har stadens guvernör, Mehmet Kiliclar, förbjudit alla allmänna sammankomster kopplade till homo- bi- och transsexualitet för tredje året i rad. Guvernören hänvisar i ett skriftligt uttalande till att de hotar den ”allmänna säkerheten” och att de skulle kunna frambringa ”hat och fientlighet”.

Lokala representanter för homolobbyn kallar förbudet ”olagligt och diskriminerande”, och hävdar att det bryter mot landets konstitution. Men de lokala myndigheterna viftar bort protesterna med att förbudet främjar allmän ordning, hälsa och moral samt förhindrar brottslighet.

Homosexualitet är, till skillnad från många andra muslimska länder, lagligt i Turkiet, men homolobbyn har inte lyckats få ett ordentligt fäste i landet. Bland annat så använde polisen tårgas och gummikulor för att stoppa en olagligt homofestival i Istanbul tidigare i år.

Källa:
Turkish capital bans LGBT events


  • Publicerad:
    2017-11-21 19:45