ITALIEN En italiensk präst misstänks ha stulit motsvarande en miljon kronor av kyrkan. Pengarna tros bland annat ha gått till droger som använts till sexorgier i prästens hem.

Den italienska prästen Francesco Spagnesi är satt i husarrest medan polisen utreder anklagelser om att han förskingrat motsvarande en miljon kronor från katolska kyrkan, rapporterar Daily Mail.

Prästen, som beskrivs som ”karismatisk”, är boende i Prato strax utanför Florence och misstänks ha arrangerat bögorgier i bostaden som han delar med en annan man. Till dessa orgier behövdes tydligen stora mängder narkotika, vilket man misstänker att förskingringen har finansierat.

Över 200 personer sägs ha vittnat om att de deltagit i orgierna, som ska ha pågått i minst två år.

Vanligtvis ska orgierna ha bestått av prästen, hans rumskamrat samt ytterligare en person som de raggat upp på bögdejtingsajter. Men vid vissa tillfälle ska så många som 20-30 personer ha deltagit.

Försökte importera våldtäktsdrog

Bakgrunden till utredningen är dels att polisen upptäckte att prästens rumskamrat försökte smuggla in en liter GHB – en drog som har använts som en våldtäktsdrog – och dels för att fader Spagnesis församling upptäckte att större summor pengar hade försvunnit från församlingens konto.

Spagnesis biskop ska då ha stoppat prästens tillgång till kontot, vilket ledde till att han började stjäla från kollekten samt tigga stora donationer från rika församlingsmedlemmar, som han påstod skulle gå till mindre välbärgade familjer.

Inledningsvis ska prästen ha förnekat stölderna och även hävdat att pengarna gått till fattiga församlingsmedlemmar. Han ska dock ha erkänt nu och menar att det hela beror på hans drogproblem.

Varken Spagnesis eller hans rumskamrat har ännu åtalats för brott, men flera församlingsmedlemmar som finansierat bögorgierna med sina donationer har inlett juridiska processer för att försöka få tillbaka sina pengar.