TERRORSTATEN ISRAEL. Allt mer makt i Israel centreras till Jerusalem när fler länder aviserar ambassadflytt till staden.

Juan Orlando Hernández och Benjamin Netanyahu. Foto: Juan Orlando Hernández/Twitter.

Honduras tänker flytta sin ambassad till Jerusalem innan året är slut, rapporterar israeliska The Times of Israel.

Israel kommer också ungefär samtidigt att öppna en ambassad i Honduras huvudstad Tegucigalpa. I augusti öppnade Israel ett representationskontor i den honduranska huvudstaden.

Beskedet kom efter ett söndagssamtal mellan premiärminister Benjamin Netanyahu och Honduras president Juan Orlando Hernández.

Med de respektive länders flaggor vajande i de två ländernas huvudstäder, deklarerar Israel och Honduras sin avsikt att slutföra handlingsplanen före utgången av innevarande år genom en ömsesidig öppning och invigning av sina ambassader i de nationella huvudstäderna, Tegucigalpa och Jerusalem.

Den israeliska tidningen noterar dock att Hernández egna inlägg på Twitter var mer ljummet i tonen.

Jag pratade precis med premiärministern @netanyahu för att stärka vår strategiska allians och komma överens om att öppna ambassaderna i Tegucigalpa respektive Jerusalem. Vi hoppas kunna ta detta historiska steg före årets slut, så länge pandemin tillåter det.

Orsaken till skillnaderna i entusiasm över samtalen är inte kända, skriver Times of Israel.

Honduras har den näst största befolkningen av palestinier i Latinamerika, efter Chile. Det är också ett skäl till Israels triumf.

Mattanya Cohen, Israels ambassadör i Honduras och Guatemala, kommenterade under måndagsmorgonen nyheten över arméradion.

— De sa till mig att det inte finns någon chans att Honduras kommer att flytta sin ambassad eftersom det finns en stor palestinsk folkgrupp där. Jag gav inte upp. Vi började med tysta kontakter bakom kulisserna, med ministrar, med parlamentsledamöterna, och med det civila samhället.

Under deras telefonsamtal gratulerade Hernández Netanyahu till de ”normaliseringsavtal” som undertecknats av Israel, Förenade Arabemiraten och Bahrain förra veckan, som han kallade en ”revolution av fred i regionen”.

Netanyahu lovade att stärka den ”sanna vänskapen” mellan de två länderna med turism, investeringar, teknik, jordbruk, utbildning och handel.

Hittills är det bara USA och Guatemala som driver fullfjädrade ambassader i Jerusalem. Ett antal länder driver handels-, försvars- eller kulturuppdrag i staden, däribland Honduras, Colombia, Brasilien, Australien, Ungern.

Allt fler länder lyder Israel
Honduras erkände Jerusalem som Israels huvudstad i augusti 2019, och en månad senare öppnades ett kommersiellt kontor i Jerusalem som en förlängning av Honduras ambassad i Rishon Lezion.

I januari i år förklarade Honduras officiellt Hizbollah som en terroristorganisation i ett drag som lovordades av Jerusalem.

USA:s president Donald Trump som är den mest jude- och Israelvänlige amerikanske presidenten någonsin, erkände Jerusalem som Israels huvudstad i slutet av 2017 och flyttade officiellt USA:s ambassad dit 2018, vilket ledde till en försämring av relationerna med palestinierna. Guatemala följde efter strax efter.

Att flytta en ambassad till Jerusalem är mycket omtvistat. Israel gör anspråk på hela Jerusalem som huvudstad, medan palestinierna ser östra Jerusalem som huvudstad i sin framtida stat.

De flesta diplomatiska beskickningar i Israel ligger ännu så länge i eller nära Tel Aviv som länder försöker upprätthålla en neutral hållning över Jerusalems status.

Beskedet om Honduras följer på flera andra diplomatiska genombrott för Jerusalem. Utrikesministrarna i Förenade Arabemiraten och Bahrain undertecknade de så kallade Abrahamfördragen i en ceremoni i Vita huset med Netanyahu förra veckan. De enda arabstater Israel tidigare hade officiella band med var Egypten och Jordanien.

Många arabstater har pekats ut som potentiella kandidater för att följa Förenade Arabemiraten och Bahrain genom att enas om att upprätta band med Israel, däribland Marocko, Sudan och Oman. På fredagen sade Trump, efter att ha träffat sonen till Kuwaits styrande emir, att landet sannolikt kommer att normalisera relationerna med Israel inom en snar framtid.

Tidigare denna månad meddelade Serbien att man skulle flytta sin ambassad till Jerusalem, och Kosovo som har en muslimsk majoritet sade att man skulle erkänna Israel.

Netanyahu sade att Kosovo också skulle flytta sin ambassad till Jerusalem och bli det första land med muslimsk majoritet som gör det.

En dag efter uttalandena från Serbien och Kosovo tillkännagav Malawis nye president Lazarus Chakwera planer på att öppna ett diplomatiskt kontor i Jerusalem.


  • Publicerad:
    2020-09-21 12:05