Horst Wessel. Nordfront publicerar härmed den tredje delen av Nils-Eric Hennix bok ”Horst Wessel – Tredje rikets hjälte och martyr”.

wessel-del-3

Horst Ludwig Georg Erich Wessel blev först medlem i S.A. Sturm 1, Standarte IV Berlin. Redan året efter blev han utsedd till ledare för Sturm 2 Bötzow. Eftersom stormtrupperna förbjöds av regeringen maj 1927 t.o.m. mars 1928 så verkade stormtruppen under namnet “Vandrar-klubben Edelweiss” under denna tid. Truppens stamställe var konditori Hahmann på Pasteurstrasse 15. Där författade den 20-årige Horst sin första kampsång för S.A., Edelweisssången:

Så ljust är ögat och pannan så klar,
Vi bära det tecknet som glaciär en bar,
Vi frukta ej hetta, ej is eller snö,
Vår Edelweisstrupp är ej rädd för att dö,
Vi är ju Hitlers män

Trots att S.A. förbjöds så fortsatte verksamheten under andra namn. De olika enheterna kallades idrottsklubbar, ungdomsföreningar, promenadklubbar, sångföreningar, sparklubbar, bibelstudieföreningar m.m. Mottot var “Trots förbud – inte död”. Totalt hade S.A. ca 800 medlemmar i Berlin. De flesta var i åldern 16-30 år.

Nationalsocialistisk affisch i Wien.

Nationalsocialistisk affisch i Wien.

Under förbudstiden fick Wessel fristående ungdomsgrupper med mer eller mindre nationalsocialistiska sympatier att gå samman och han organiserade dem i Berliner Hitlerjugend (Berlins Hitlerungdomar) och Deutsche Arbeiter Jugend (Tyska arbetarungdomar). Detta uppskattades mycket av hans överordnade och resulterade i att Gauledaren Joseph Goebbels i januari 1928 sände honom till Österrikes huvudstad Wien för att under drygt ett halvår studera hur nationalsocialisterna i Wien (Wiener Nationalsocialisten), och speciellt Hitlerjugend, var organiserade och vilka arbetsmetoder de hade.

Under tiden i Wien föreslog han gång på gång N.S.D.A.P.:s ledning att de skulle samordna de nationalsocialistiska ungdomsorganisationerna med en gemensam strategi för propaganda, ekonomi, utbildning m.m. I februari höll han föredrag för Hitlerjugend om ”Kampen om Berlin” och deltog i överläggningar med Gau-ledningen.

Horst Wessel med kamrater ur studentkåren Alemannia i Wien.

Horst Wessel med kamrater ur studentkåren Alemannia i Wien.

Han anslöt sig till Korps Alemannia, en studentförening inriktad på vapenhantering. I april övertog han ledningen för Wiener Hitler-Jugend Ortsgruppe ”Favoriten” och höll sammankomster en gång i veckan. Under hela tiden i Wien höll Wessel och Goebbels brevkontakt med varandra.

Wessel hoppade av sina universitetsstudier och blev arbetare. Han ville visa att studenter och arbetare kunde arbeta i gemenskap utan klasskamp. All fritid ägnades åt det politiska arbetet. Horst var en idealist och fordrade mycket av sina kamrater, men mest av sig själv. I en tid då det var livsfarligt för nationalsocialisterna att marschera på gatorna i Berlin gick han alltid i främsta ledet och kämpade mot den oftast övermäktige fienden Röd Front.

Sommaren 1928 ägnade Joseph Goebbels sig mest åt att organisera en Hitlerjugend-avdelning och en nationalsocialistisk studentförening i Berlin. Som sin assistent och närmaste medarbetare valde han den blott 21-årige Horst Wessel. En bättre lämpad medhjälpare kunde han inte få. Dessutom var Horst student och hade varit medlem i de nationellt inriktade studentkårerna Normannia i Berlin och Alemannia i Wien.

"Arbetare vakna! T yskland vakna! Nationalsocialisterna."

”Arbetare vakna! Tyskland vakna! Nationalsocialisterna.”

Våren 1929 erbjöds Horst Wessel befordran och fick välja vilket distrikt han ville leda. Han valde Trupp 34, Standar V i Friedrichshain, det rödaste och farligaste området i Berlin där det endast fanns en liten grupp nationalsocialister. Denna grupp hade hittills legat lågt eftersom de var hatade, föraktade och riskerade att bli misshandlade eller mördade av den röda majoriteten invånare.

Friedrichshain hade 340.000 invånare. Stadsdelen behärskades helt av kommunisterna som i stadsdelsvalet 1929 fått 45 mandat av totalt 82. Ingen annan stadsdel i Berlin var så belastad av misär och brottslighet som Friedrichshain. Det krävdes betydligt fler poliser här och det var inte tillrådligt att någon polis patrullerade ensam. Den undre världen var organiserade i ”Ringvereinen”, en sammanslutning av kriminella gäng. Många krogar var tillhåll för tjuvar, prostituerade och andra skumma individer. Befolkningstätheten var fem gånger högre än staden i övrigt. Husen var nedgångna och orenoverade sedan tiden före första världskriget och de flesta lägenheterna saknade egen toalett. Friedrichshains materiella slum och moraliska dekadens innebar sämsta tänkbara förutsättningar för Horst Wessels mission att vinna anhängare till den nationalsocialistiska rörelsen.

“Varför valde du truppen i Friedrichshain?” frågade SA-mannen Otto Richter, “Rödluvorna har dig redan i kikarn och i den trakten kan du uppleva något du aldrig varit med om.“
“Det vet jag, och just därför tar jag trettiofjärde”, svarade Horst. Richter skakade på huvudet. “Det är likt dig Horst, du ska alltid vara där det är som hetast.”

Horst hade Hitlers ord om S.A. i sina tankar; “Ska man skapa ett nytt Tyskland så måste man också gripa in på de farligaste platserna och överallt försöka skapa de tre grundbetingelserna för stats-auktoriteten: makt, folklighet och tradition.“ Ledaren hade även sagt att S.A. inte ska vara någon hemlig försvarsorganisation. De ska arbeta öppet inför allas ögon på ljusan dag. De ska heller inte leka soldater utan hellre träna kroppen. Huvuduppgiften var att vinna över människor till nationalsocialismen och skapa det nya Tyskland. Horst Wessels var brinnande entusiastisk och hans mål var att skapa en stormtrupp utan dess like i Tyskland!

Wessel längst upp till höger.

Horst Wessel längst upp till höger.

Det var en mycket rå och odisciplinerad grupp på 30 man som Horst övertog i Friedrichshain. Trots att flera S.A.-män var dubbelt så gamla som Horst, och krigsveteraner, så tog han befälet med auktoritet. En av hans första åtgärder var att hålla kvällsmöten med sin trupp en gång i veckan. Systematiskt arrangerade han föreläsningar, utbildningar och kamrataftnar. Träffarna hölls först på krogen “Keglerheim”, Peters-burger Strasse 86 (nu nr 94), och senare i “Möve” på Grosse Frankfurter-strasse 86.

Sommaren 1929 lyckades Wessel få disponera ett hus på landet utanför Berlin. Där arrangerade han kurser för sina S.A.-män under veckosluten. Dessa helger ute i naturen bidrog till att många storstadsynglingar sökte sig till Horst Wessels Trupp 34.

Huvudinnehållet i Wessels föreläsningar och utbildningar var den politiska kampen och målet för S.A. samt ”Die Bewegung” (Rörelsen/N.S.D.A.P.). Horst var en skicklig talare och pedagog som hade förmågan att få åhörarna med sig, trots att han bara var 22 år. Under kamrataftnarna sjöng och spelade han ofta sånger som han själv eller brodern Werner skrivit och komponerat.

Allt fler människor drogs till Trupp 34. Flera av de bästa ynglingarna i Röd Front bytte sida och anslöt sig till Horst Wessels trupp. Redan den första månaden hade Horst tredubblat antalet S.A.-män i sin trupp. “Bländande mänskligt material, många dugliga män”, skrev han i sin dagbok.

N.S.D.A.P.:s partidagar i Nürnberg 1-4 augusti och paraderna där tillsammans med 60.000 andra S.A.-män gjorde stort intryck på Horst. I Nürnberg mottogs S.A. med jubel av stadsborna, något som sällan skedde i Berlin. Efter denna erfarenhet blev Wessel allt mer anfallsbenägen i sin strategi mot nationalsocialisternas fiender. Han började tillämpa en våghalsig och utmanande metod att bekämpa kommunisterna; med sin stormtrupp trängde han in i kommunisternas möteslokaler och agiterade för den nationalsocialistiska ideologin. I och med detta så började Röd Front och S.A. att överfalla varandras möten och demonstrationer allt intensivare.

Horst Wessel i täten för sitt Storm 5 i Nürnberg 1929.

Horst Wessel i täten för sitt Storm 5 i Nürnberg 1929.

Affisch: Riksdagspartidagarna i Nürnberg.

Affisch: Riksdagspartidagarna i Nürnberg.

På eftermiddagen den 22 augusti fick Horst Wessel ett tips om att Storm 27, distrikt Treptow, skulle bli överfallna av Roten Frontkämpferbund (Röda Frontkampalliansen) i den egna möteslokalen senare på kvällen. Han samlade ihop drygt 100 S.A.-män och bildade ett bakhåll i närheten av Storm 27:s lokal för att angripa de väntade kommunisterna. Dessa dök dock inte upp.

Horst erinrade sig att kommunisterna hade en lokal i närheten, på Forsterstrasse, och beslöt att ockupera deras träffpunkt. Ett förkommando tog sig in i lokalen och bröt telefonledningen. Sedan trängde Horst och en del av hans trupp in i lokalen. De gick inte till angrepp, Horst höll i stället ett propagandatal inför de förvånade kommunisterna. Kommunisterna var antalsmässigt i underläge och valde att låta Horst hålla sitt anförande.

Berlins högsta S.A.-ledare var imponerade av Wessels prestationer och höjde upp Trupp 34 till en Storm och gav honom fria händer att leda den nya Sturm V. Kvällen efter befordran skrev Horst Wessel en ny sång och dagen efter sjöng hans trupp med stolthet och entusiasm:

Vi bär vår bruna Hitleruniform,
på kragen står numret ifrån vår femte Storm,
Vi är alltid redo att uti striden tåga,
att för ett älskat Tyskland vårt liv och hjärta våga.

Röd Front dominerade stort i antal anhängare och ekonomiska tillgångar. En vårdag när Horst såg kommunisterna marschera med en blåsorkester framför sig, upplevde han vilken uppeggande inverkan orkestern hade. Han beslöt att skaffa S.A.:s första blåsinstrumentorkester. Pengar hade varken han eller Sturm V. Men Horst köpte instrumenten på avbetalning och beslutade att varje man i Stormen skulle betala tre mark för inköpet. Tre mark var mycket pengar för männen, de flesta var arbetslösa och hade knappt mat för dagen. De drog frivilligt in på cigaretter, öl, mat och annat under veckor och månader för att kunna betala de tre marken.

Horst Wessel skapade S.A. Berlins första blåsorkester.

Horst Wessel skapade S.A. Berlins första blåsorkester.

En solig junisöndag kunde Sturm V för första gången marschera genom Berlin med sin blåsorkester. Åter imponerade Horst Wessel på S.A.-ledarna och hela S.A. i Berlin jäste av stolthet. Röd Front var rasande. Speciellt eftersom flera av musikanterna var från deras egna led och gått över till Sturm V. Horst Wessel blev allt mer marxisternas hatobjekt.

Om författaren:

Hennix började arbeta redan som 13-åring och har varit skogsarbetare, gruvarbetare, sjöman, fabriksarbetare, dekoratör, avd.-chef vid varuhus, redaktör, utbildningsledare vid landsting, förlagschef, informationschef för Malmö Stad och är nu pensionär. Hennix inledde sin politiska verksamhet hos Moderata samlingspartiet i Borlänge under 1980-talet men kom att lämna dem på grund av deras liberala invandrarpolitik. Efter att ha varit partiledare för Nationaldemokraterna med mera är Hennix sedan 2012 medlem i Svenskarnas parti. Han medverkar som skribent och talare i flera nationella organisationer och media.

Han har publicerat sju böcker i ämnena historia, estetik och politisk filosofi. Boken Horst Wessel – Tredje Rikets hjälte och martyr har Hennix skrivit som en inspirationsbok för dagens nationalister.

Fortsättning nästa söndag: Die Fahne Hoch!

Relaterade artiklar:
Del 1 – S.A. utmanar kommunisterna
Del 2 – Goebbels och Wessel

Boken går även att beställa från Greenpilled.


  • Publicerad:
    2013-08-25 10:50