VÄRLDEN. Olympiska spelen kommer inom kort att hållas i Brasilien. Islamska staten uppges ha startat en propagandakampanj i landet där man uppmanar den muslimska befolkningen att göra terrordåd, bland annat genom beväpnade drönare.

OS

Brasilien har rustat till tänderna inför Olympiska spelen som kommer att hållas i staden Rio de Janeiro. Samtidigt som Islamska staten börjat att sprida propaganda i landet på portugisiska har Brasilien kallat in över 100 000 personer som ska agera säkerhetspersonal, både polis och militär. Säkerhetspersonalen som kallats in är dubbelt så många som de som skötte säkerhetsarbetet under OS i London 2012. Trots den massiva insatsen menar man att det inte finns någon större hotbild mot evenemanget.

Brasilianska myndigheter har dock, tillsammans med den amerikanska myndigheten FBI, gjort tillslag och gripit elva personer misstänkta för terrorbrott.

Islamska statens propagandakanal på portugisiska, som startades fem veckor innan evenemanget kommer att hållas, uppges vara den första i sitt slag i Sydamerika. Enligt den paraplyorganisation som finns för muslimer i landet, Federação das Associações Muçulmanas do Brasil – Fambras, finns det 1,2 miljoner praktiserande muslimer i Brasilien. Dessa försöker nu Islamska staten radikalisera och har uppmanat dem att skaffa vapen, orsaka trafikolyckor och attackera de Olympiska spelen med drönare utrustade med vapen.

— Där tipsar IS om att man kan använda drönare som utrustats med gift och vapen för att attackera såväl besökare som olympierna. Terrororganisationen uppmanar dessutom anhängare att utföra dåd på egen hand: ”skaffa vapen eller orsaka trafikolyckor” skriver dem. De uppmanar dessutom till attacker på lokaltrafiken, att ta gisslan och knivattacker, uppger terrorexperten Rita Katz.

Samtidigt som den brasilianska säkerhetsstyrkan är stark till mantalet uppges både polisen och försvarsmakten vara dåligt förberedda och ha dålig utrustning, något som kritiker menar kan leda till katastrof.

BrasilianArmy

— Om den franska polisen inte kunde stoppa attackerna i Frankrike, vad kan man då rimligtvis förvänta sig av Brasiliens polis, fortsätter Katz.

Även den Brasilianska sjukvården uppges vara eftersatt med låg kompetens och små resurser som inte räcker till i vanliga fall.

— Brasilien är inte ett land som är kapabelt att stoppa en terrorattack, om någon skulle vilja utföra en sådan. Om en sådan skulle inträffa skulle det innebära en katastrof för sjukvården. I dagsläget finns det inte tillräckligt med sjukhusbäddar, eller kompetens för den delen, för att ta hand om ”vanliga” patienter. Jag vill inte ens tänka på hur det skulle bli om en terrorattack inträffade, säger ingenjören Giba Santa Rosa, numera boendes i USA.

Bland brasilianarna går dock åsikterna isär kring hur allvarlig hotbilden verkligen är. Flera invånare uppges vara trötta på den negativa bild som nu sprids av Brasilien och man menar även att landet inte har någon historia präglad av islamsk terror.

Källa:
IS HOT: Attackera olympierna med gift-drönare


  • Publicerad:
    2016-08-02 18:15