INRIKES. Håkan Petersson, som drivit asylboendet Skogsvikens Hotell och Pensionat i Kolmården, säger sig vara ”slutkörd” efter att ha drivit boendet som numera står tomt. Planer om att göra om byggnaden till hotell igen finns inte då lokalerna har slagits sönder.

Migrationsverket och asylboendet Skogsvikens Hotell och Pensionat i Kolmården har sedan 2013 haft ett avtal i omgångar avseende tillfälligt boende med 50 platser men nu har Migrationsverket sagt upp avtalet.

— Alla asylsökande har flyttat ut redan för några veckor sedan, säger Skogsvikens ägare Håkan Petersson.

Persson säger vidare att det är helt uteslutet att göra om Sandvikens Hotell och Pensionat till ett turistboende igen. Detta då Persson menar att han är ”slutkörd” efter att ha drivit ett asylboende.

— Nej, det är helt omöjligt. Bland annat för att vi som jobbat med asylboende är väldigt slitna och behöver nu vila upp oss en längre period, åtminstone fram till i höst någon gång, säger Persson.

Men det inte bara att orken är slut som är orsaken till att Skogsviken inte går att göra om till ett turistboende igen. En stor anledning till att det inte går beror på att de asylsökare som har bott på boendet har slagit sönder och förstört lokalerna så pass mycket att det inte går att använda sig av längre.

— Lokalerna är till stora delar sönderslagna och förstörda. Handfat är trasiga, speglar är spruckna och väggar är förstörda. Dessutom är lokalerna helt inrökta.

— Och sen var och varannan dag bli kallad för rasist, nazist eller nåt sånt, om nåt inte passar, tycker man inte heller är roligt. Det tar till slut ganska hårt på psyket, eftersom vi ändå tycker att vi jobbat ganska hårt, för att få till ett bra asylboende, fortsatte Persson.

På frågan om det verkligen är säkert att det inte går att öppna ett hotell igen så svarar Håkan Persson följande:

— Nej, jag tror inte att det någonsin mer går att öppna ett hotell i de här lokalerna, där asylboendet varit. Men vad det ska bli istället här på Skogsviken, har vi inte bestämt än. Vi har lite lösa planer, men inget som jag kan prata om idag.

Tidigare i år hade Migrationsverket cirka 37 500 upphandlade boendeplatser runtom i Sverige. Av dessa var cirka 80 procent belagda. Fram till och med 21 maj 2017 minskade antalet tillfälligt upphandlade boendeplatser till cirka 10 000 platser.

Källa:
”Ganska slutkörda”


  • Publicerad:
    2017-06-17 15:30