NORGE Statistisk sentralbyrå, Integrerings- och mångfaldsdirektoratet samt vissa norska medier är överens: En ökande andel vuxna med invandrarbakgrund, födda och uppvuxna i Norge – känner sig inte norska, och vill därför flytta hem.

Enligt Rima Iraki, samhällsredaktör på Romerikes Blad, överväger en växande andel unga av utländsk härkomst – men som råkade befinna sig i landet Norge det ögonblick då de för första gången i livet såg dagens ljus, att lämna landet till förmån för föräldrarnas ursprungsland eller andra länder i Mellanöstern och Nordafrika.

Denna tendens framkommer i samtal där flera pekar på en känsla av brist på tillhörighet och en upplevelse av att ”inte bli fullt ut accepterad som norsk” – även efter många år i det allt annat än nya landet.

Ett uttalande som ofta återkommer bland unga med invandrarbakgrund är:

— Jag känner aldrig att jag kan bli helt norsk. Jag vill bo någonstans där jag kan leva ut min identitet och vara mig själv.

Flera framhåller också att det finns bättre karriärmöjligheter på internationella arbetsmarknader, särskilt i länder som Förenade Arabemiraten och Qatar, och att de med sin kultur och etnicitet skulle känna sig mer hemma där.

Siffror från Statistisk sentralbyrå visar att det vid början av 2024 bodde över 221 000 norskfödda med invandrarföräldrar i Norge. Integrerings- och mångfaldsdirektoratet (IMDi) påpekar att även om många invandrare och deras barn lyckas väl inom utbildning och arbetsliv, kvarstår utmaningar kopplade till bristande tillhörighet som en central fråga.

Artikeln ursprungligen publicerad på Frihetskamp.