BROTT. Hovrätten fastslog idag domen mot de SVT-medarbetare som smugglade en syrisk pojke till Sverige mitt under inspelningen av snyft-dokumentären ”Fosterland”.

Hovrätten över Skåne och Blekinge fastslog tingsrättens dom mot SVT-medarbetarna som dömdes för människosmuggling med motiveringen att de uppsåtligen har hjälpt den 15-årige syriske pojken att resa till Sverige och att det inte är straffritt med hänvisning till ”humanitära skäl”.

Åklagaren ville att SVT-medarbetarna skulle dömas till tre månaders fängelse men hovrätten valde tingsrättens linje och dömde till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst.

Fredrik Önnevall, som var den som först tog initiativet till att smuggla med sig pojken, kommer att överklaga domen och hoppas på en prövning av fallet i Högsta domstolen. Han menar att det finns ett större utrymme att tolka det ”humanitära undantaget”.

SVT har dock inga planer på att ge Önnevall sparken från kanalen efter det inträffade.

— Det är en samlad bedömning. Vi förstår att han hamnade i den här svåra situationen och agerade inte för egen vinnings skull utan på humanitära grunder. Och det har gjort att vårt beslut är att han har vårt förtroende fortfarande för att jobba kvar i företaget, säger Helena Olsson, programbeställare på SVT.

Källa:
Hovrätten slår fast domen mot SVT-journalisten


  • Publicerad:
    2017-10-30 17:30