Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Hovrätten fastställer dom mot Rädda barnen-afghan – men kvinnan får lägre skadestånd

Av Redaktionen, 2019-02-14
redaktionen@nordfront.se

BROTT. Den afghan som i december dömdes till två och ett halvt års fängelse för bland annat olaga hot, misshandel och våldtäkt av en gift småbarnsmamma som han var älskare åt fick idag sin dom av hovrätten.

Mohammad Naeem Hamdam (19870102-3874).

I samband med hovrättsförhandlingen skrev Nordfront om det uppseendeväckande fallet med en gift småbarnsmamma i Skellefteå kommun som inledde en otrohetsaffär med afghanen Mohammad Naeem Hamdam (870102-3874), som hon träffat på Rädda barnen. Affären ledde till en mardröm för den otrogna kvinnan, som kontrollerades, förföljdes, hotades, misshandlades och våldtogs av sin rasfrämmande älskare.

Skellefteå tingsrätt dömde i december Hamdam till 2 år och 6 månaders fängelse samt utvisning i 10 år, för bland annat våldtäkt, misshandel, överträdelse av kontaktförbud och grovt olaga hot.

LÄS MER: Otrohetsaffär med Rädda barnen-afghan slutade i mardröm

Under torsdagen fastställde hovrätten för Övre Norrland tingsrättsdomen mot Hamdam i påföljdsfrågan. Vad gäller rubriceringen ändrade man något, såtillvida att man inte anser att två av de olaga hoten är att betrakta som grova. Hovrätten sänker därmed skadestånden som Hamdam ska betala till kvinnan från 175 490 till 162 490 kronor.

Hovrätten skriver att även om man rubricerade två av brotten som mindre allvarliga än tingsrätten så understiger inte straffvärdet för den samlade brottsligheten två och ett halvt års fängelse eftersom endast våldtäkten har ett minimistraff på två års fängelse.

Man skriver vidare att även om hinder för utvisning till Afghanistan kan föreligga i dagsläget finns inget som tyder på att utvisningen inte kan verkställas när Hamdam avtjänat sitt fängelsestraff. Därför fastställer man även tingsrättens beslut att Hamdam ska utvisas ur riket med förbud att återvända inom tio år. Att Hamdam själv påstår sig ha blivit kristen 2016 och därmed har förskjutits från sin familj i Afghanistan tar hovrätten inte hänsyn till.

Källa:
Hovrätten för Övre Norrland: Mår nr B 20-29, dom 2019-02-14


  • Publicerad:
    2019-02-14 16:52