Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Hovrätten fastställer livstidsstraff för mördarkongolesen

Av Redaktionen, 2014-07-22
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. Göta hovrätt har nu fastställt tingsrättens dom mot Doudou Ahoka, som förra året brutalt mördade två svenskar.

Doudou Ahoka med sin advokat Thomas Bodström.

Doudou Ahoka med sin advokat Thomas Bodström.

Den 34-årige Doudou Ahoka kidnappade förra året två tonårspojkar i Ljungsbro som han band fast med silvertejp innan han bröt sig in i ett bostadshus och attackerade en sovande kvinna och hennes 16-åriga dotter med ett järnrör. Ahoka ska sedan ha dragit med sig en av de 15-åriga pojkarna och slagit honom i huvud och hals med sitt järnrör tills pojken dog.

En man och kvinna som försökte sätta stopp för Ahokas dödsmisshandel blev själva anfallna. Kvinnan dödades medan mannen överlevde med en krosskada i hårbottnen. Ahoka slutade inte slå offren med sitt järnrör förrän ytterligare två män infann sig och övermannade honom.

För detta dömdes han i tingsrätten till livstids fängelse och domen innefattade även försök till mord, misshandel, olaga frihetsberövande, hemfridsbrott samt försök till utpressning. Nu fastställer Göta hovrätt domen och skriver följande i ett pressmeddelande:

Gärningarna är klarlagda och den tilltalade har inte ifrågasatt att han är gärningsmannen.

Lika med tingsrätten har hovrätten funnit att den tilltalade handlat uppsåtligen och att han ska dömas till ansvar. Hans tillstånd vid gärningstillfället har varit drogutlöst och självförvållat. Med hänsyn till sitt långvariga missbruk har den tilltalade haft anledning att räkna med sin psykiska reaktion.

Hovrätten har anslutit sig till Socialstyrelsens bedömning och, till skillnad från tingsrätten, ansett att den tilltalade inte begått brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Brotten har präglats av stor hänsynslöshet och grymhet och ska bedömas som mord (i två fall) och försök till mord. Med hänsyn till att den tilltalade har haft anledning att räkna med sin reaktion utgör hans psykiska tillstånd inte någon förmildrande omständighet som påverkar påföljden.

Den tilltalade har dödat två personer och skadat en tredje under mycket brutala former. Omständigheterna vid brotten har varit sådana att det inte är aktuellt med någon annan påföljd än ett livstidsstraff.

Relaterade artiklar:
Doudou Ahoka får livstids fängelse för dubbelmorden i Ljungsbro
Doudou Ahoka krossade skallarna på sina offer med järnrör
Vart tog folkvettet vägen?

Källa:
Sveriges Domstolar – pressmeddelande


  • Publicerad:
    2014-07-22 10:55