Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Hovrätten slår fast tingsrättens dom mot afghanen som knivhögg polisman

Av Tobias Lindberg, 2018-06-19
informationskriget@protonmail.com

STOCKHOLM. Hovrätten fastställer tingsrättens dom mot afghanen som knivhögg en polisman på Medborgarplatsen förra året, men ökar skadeståndet till polismannen.

Svea Hovrätt fastställer i sin dom som meddelades idag tingsrättens dom mot afghanen Hussaini Muhammad (19991277-1236) vad gäller fängelse i 5 år och utvisning på livstid, men ökar skadeståndet som den dömde ska betala till den knivhuggne polismannen Ted Eriksson till 125 000 kronor. Att skadeståndet höjs beror på att hovrätten betecknar skadan som Eriksson fick som allvarlig.

Hussaini Muhammad i polisens förundersökning. Klicka för större bild.

I domen förklarar hovrätten att de gör samma tolkning som tingsrätten gällande Muhammads uppsåt, att det var ett så kallat likgiltighetsuppsåt. Att det inte går att slå fast att hans uppsåt var att döda polismannen, men att han var likgiltig till om polismannen dog eller inte.

Då ingen av parterna hade överklagat fängelsestraffets längd så kunde inte hovrätten bestämma ett längre straff än vad tingsrätten kommit fram till.

Hussaini Muhammad i polisens förundersökning. Klicka för större bild.

Både åklagaren och polismannen Eriksson ombud hade överklagat tingsrättens bedömning av Muhammads ålder, men hovrätten ändrar inte tingsrättens bedömning och slår fast att det inte är bevisat att Muhammad skulle vara 18 år eller äldre vid tiden för knivattacken.

Ursprungligen publicerad på Informationskriget.se

Källa:
Svea HR B3938-18 Dom 2018-06-19


  • Publicerad:
    2018-06-19 11:50