MEDIA. Firman Boys har i en serie inlägg på sin hemsida granskat Aftonbladet-skribenten Robert Laul.

robert laul

Robert Laul till höger i bild.

Robert Laul är en medarbetare på Aftonbladet som skriver reportage och krönikor om framför allt fotboll. Som skribent utmärker han sig bland annat genom att vara lika politiskt korrekt som alla andra som arbetar för Aftonbladet.

Genom sina skriverier har Laul genom åren retat olika individer och grupper. AIK:s huliganer i Firman Boys är en av grupperna Laul kommit på kant med, bland annat för att Laul påstått sig arbeta på en granskning av huliganerna och deras verksamhet.

Därför har Firman Boys nu slagit tillbaka med en egen granskning av Laul som de lagt upp på sin hemsida sverigescenen.se. Där står följande att läsa:

Ingen som har träffat på Aftonbladets Robert Laul under året kan ha undgått att höra att han håller på med en ”stor granskning av Firman Boys”. Granskningen var tänkt att utmynna i ett stort reportage i Aftonbladet med en massa smaskiga ”avslöjanden”, uthängningar och annan form av skvallerjournalistik värdig Robert Laul. Efter TV3:s ”Insider” och SVT:s ”Uppdrag Gransknings” tidigare uthängningar av AIK:s supportrar och medlemmar så vet vi alla hur denna typ av journalistik ser ut och vad syftet är. Eller för att ta ett i tiden närmare exempel; Den senaste veckans av gammelmedia iscensatta smutskastningskampanj av AIK som klubb och dess supportrar/medlemmar.

Vi bestämde oss därför tidigt för att vända på steken och istället börja granska Robert Laul. Vårt syfte har hela tiden varit att visa upp vem Robert Laul verkligen är och vad han egentligen tycker och tänker bakom sina offentliga texter och byline på en av Sveriges största medieplattformar. Vi kommer under några dagar här på sverigescenen.com att publicera material vi anser att Lauls kollegor, arbetsgivare och läsare förtjänar att se. Det är ingen vacker syn. Det är grisigt, smutsigt, homofobiskt, sexistiskt, rasistiskt och ibland även rent humoristiskt. Men, det är Robert Laul. På riktigt.

Se granskningen här:

Filmen är lite konstigt klippt men allt tyder på att den är äkta. Att det visas bilder istället för löpande film ibland ska till exempel bero på att det filmas i en mörk taxi där filmen inte visar något speciellt. Talande är också att Robert Laul, som vanligtvis är en väldigt flitig twittrare, har varit helt tyst på Twitter sedan den 4 oktober och inte heller fått några artiklar publicerade i Aftonbladet eller på sin blogg. Även på Facebook har Laul lyst med sin totala frånvaro den senaste tiden.

Filmen, som ursprungligen publicerades i fyra delar innan den sista ihopklippta versionen släpptes, har legat uppe sedan förra veckan och varken Aftonbladet eller Laul har vågat kommentera eller försöka dementera filmen.

För de som kan tycka att det är lite lågt att hänga ut en alkoholpåverkad person på det här sättet ger sverigescenen.se följande svar:

Det är få om några grupper i vårt samhälle som sitter på en sådan hög piedestal och maktfaktor som journalistkåren. Kårandan är snarlik polisens och man håller nästan alltid varandra om ryggen vilket om inte annat den här veckans totala tystnad från gammelmedia bevisar trots homofobi, sexism och rasism. Samtidigt som man inte tvekar att hänga ut, förfölja och karaktärsmörda icke offentliga personer, många ostraffade, vars enda ”brott” ofta bestått i, enligt media, just bristande moral. Det är något som flera AIK-supportrar och medlemmar fått känna på genom åren.

Vi hoppas därför nu att vi en gång för alla bevisat att den planerade granskningen kan slå helt fel och istället komma att bita journalisten själv i arslet. I synnerhet om journalisten i fråga byggt upp hela sin profil och trovärdighet på åsikter som han eller hon inte kan bära upp eller stå för i verkligheten. Det som i folkmun brukar kallas för hyckleri. Vi är helt övertygade om att Robert Laul nu i alla fall vet vad vi pratar om men förhoppningsvis även flera av hans kollegor som Laul lämnat ut till oss.

Källa:
Laul granskad


  • Publicerad:
    2015-10-14 14:35