INRIKES. Försvarsminister Peter Hultqvist hävdar idag i en intervju med Ekot att det kan komma att bli ”konfrontationer” med Ryssland under den massiva internationella militärövningen Aurora som inleds på svensk mark om bara några dagar.

Försvarsminister Peter Hultqvist.

Med start den 11 september och tre veckor framåt kommer en omfattande militärövning att hållas på svensk mark. Övningen har fått namnet Aurora och innefattar, förutom samtliga svenska trupper, även förband från USA, Frankrike, Danmark, Estland, Finland, Norge och Tyskland.

Ungefär samtidigt kommer Ryssland att hålla sin återkommande stora militärövning Zapad, vilket blir fjärde gången i ordningen sedan Sovjetunionens ursprungliga Zapadövning 1981.

Med tanke på att dessa två omfattande militärmanövrar sker samtidigt så går Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist idag ut i Ekot och menar att man förbereder sig för ”konfrontationer” med Ryssland i samband med Aurora.

— Hur exakt såna saker ser ut kan jag naturligtvis inte gå in på. Däremot så har vi ju vår incidentberedskap och det är ju också så att vi har förberett för olika typer av händelser som vi måste hantera, det ingår ju i Försvarsmaktens ordinarie arbete, säger Hultqvist.

Försvarsminister bekräftar också att man är särskilt vaksamma med tanke på Aurora och Zapad.

— Om det är så att vi på något sätt utsätts för någon aktivitet som vi inte tycker är acceptabel eller som strider mot de regler och lagar som gäller internationellt umgänge – måste vi vara beredda att möta upp mot det, säger Hultqvist.

Ryssland har uppgett att 12 700 soldater kommer att delta i Zapad 17, vilket innebär att övningen inte är så pass stor att man måste bjuda in internationella observatörer. Trots detta har Ryssland bjudit in tre sådana, något som dock inte är nog enligt Hultqvist som påstår att Ryssland egentligen har för avsikt att öva med över 100 000 soldater.

Källa:
Peter Hultqvist: Kan bli konfrontationer med Ryssland under Aurora
Försvarsmaktsövning Aurora 17


  • Publicerad:
    2017-09-07 13:00