INRIKES. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att han oroar sig för att det som skrivs i sociala medier kan användas för ”rysk desinformation”. Han vill därför att det införs en ny myndighet i Sverige som ska förkunna för medborgarna ”vad som gäller”.

Försvarsminister Peter Hultqvist vill ha en ny myndighet som ska klargöra för folket ”vad som gäller”. Foto: Raul Mee (CC BY 2.0) .

I en intervju med SR Ekot säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) att han vill att Sverige inför en ny myndighet för psykologiskt försvar. Den nya myndigheten ska skydda från aktiviteter i sociala medier och göra klart för medborgarna ”vad som gäller”.

Hultqvist, som gjorde vapenfri tjänst i lumpen och som år 2017 utfrågades om korruption av KU, påstår att han är orolig över att det som skrivs skulle kunna användas för något han benämner ”rysk desinformation”.

— Jag ser ju hur läget ser ut i dag där oerhört mycket aktivitet pågår i sociala medier och i andra sammanhang som används i vissa syften för att komma åt oss och splittra samhällen, säger Hultqvist.

Förslaget om en ny myndighet för psykologiskt försvar, som just nu utreds av regeringen, stöds av Hultqvist.

— Jag tror det är viktigt att vi får en myndighet för psykologiskt försvar i Sverige där man kan ha en direkt kanal där man från statsmakten ger information om att det är det här som gäller i olika lägen och som folk kan känna att de kan lita på. Men här gäller också att medierna är förberedda på en sån situation så att man inte hamnar i ett läge där man kan utnyttjas av fientliga krafters syfte, säger han.

Sverige hade tidigare en myndighet, Styrelsen för psykologiskt försvar, som ingick i det svenska totalförsvaret fram till år 2008, då den uppgick i Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Systemkritiska svenskar anser att MSB politiserats och numera mest hänger sig åt att försvara makthavarna och deras samhällsförstörande politik istället för att försvara Sverige som nation.

MSB:s nuvarande generaldirektör Dan Eliasson (S), har tidigare arbetat bland annat som tillförordnad biträdande chef vid Säpo, där han ansvarade för analys- och underrättelseverksamhet. Han har också tidigare varit generaldirektör för Migrationsverket och Försäkringskassan samt varit rikspolischef (trots att han saknar polisutbildning).

Många befarar nu att den nya myndigheten ska kämpa mot systemkritiker, vilket ska motiveras med att folkets kritik beror på ”rysk påverkan”.

En användare på Flashback kommenterar: ”Man kan då på ett fiffigt sätt hänvisa till att nationell politisk opposition jobbar för främmande makt, och därmed sätta dem i fängelse eller på annat sätt stoppa deras verksamhet”.

Källa:
Hultqvist: Folket ska lita på statsmakten – vill ha ny myndighet för psykologiskt försvar


  • Publicerad:
    2019-12-15 13:00