TEKNOLOGI. En säkerhetsforskare har hittat dolda ”keyloggers” på hundratals datormodeller från tillverkaren Hewlett-Packard.

En säkerhetsforskare vid namnet Michael Myng har identifierat hundratals datormodeller från tillverkaren Hewlett-Packard, även känd som HP, med hemliga ”keyloggers” installerade i sig. Mjukvaran ska enligt Myng komma installerad från fabriken och är en del av drivrutinerna för HP-datorer med en styrplatta från Synaptics. Sammanlagt rör det sig om 460 datormodeller från HP.

Enligt Myng finns den spionerande mjukvaran installerad på alla HP-datorer med en Synaptics styrplatta. Mjukvaran är dock enligt Myng inte aktiverad från fabriken men då den finns på datorn kan de som känner till dess existens aktivera den och således övervaka personer och organisationer i all hemlighet.

Från datortillverkaren HP låter man meddela att varken de eller Synopcis som tillverkar styrplattan har tillgång till mjukvaran men säger samtidigt att mjukvaran installerats för att kunna lösa eventuella buggar. HP har nu släppt en uppdatering på sina drivrutiner vilket enligt dem ska lösa problemet. Säkerhetsforskaren Myng även han lanserat en egen lösning på problemet som går att finna på hans github-sida.

Upptäckten är inte den första när det kommer till datorer från HP. Det schweiziska säkerhetsbolaget Modzero fann tidigare i år liknande mjukvara på HP-datorer. Då fanns mjukvaran undangömd i drivrutinerna för ljudkortet.

En ”keylogger” är en typ av mjukvara som registrerar knapptryckningar. När sådan mjukvara finns installerad på en dator för den anteckningar om användarens knapptryckningar, något som kan skapa stora säkerhetsproblem för användare vars knapptryckningsdata hamnar i fel händer. Keyloggers har under en längre tid varit ett effektivt sätt att spionera på individer eller organisationer då man enkelt får del av sådan information som annars är svårt att komma åt. Den data som man samlat kan antingen sparas lokalt för att exporteras senare eller så kan det skickas vidare elektroniskt.

Källor:
Hundreds of HP laptop models found to have hidden keylogging software
Keylogger in Hewlett-Packard Audio Driver
Keylogger – Wikipedia


  • Publicerad:
    2017-12-12 08:10