USA avslöjade nyligen att terrororganisationen al-Qaida har tagit fram nya bomber som ska kunna passera metalldetektorer. Tydligen planerade bland annat al-Qaida i Jemen att spränga ett civilt flygplan på årsdagen av Usama bin Ladins dödsdag som hämnd för att USA mördade honom. Planen avslöjades i ett tidigt skede och hotet sägs vara neutraliserat. Usama bin Ladin dog den 2 maj förra året, så årsdagen har redan passerat utan att något större attentat genomfördes.

Planerna har dock fått USA:s utrikesminister Hillary Clinton att yttra följande:
”Terrorplanerna visar att terrorister fortsätter att försöka tillverka föremål för att mörda civila på allt mer perversa och hemska vis.”

I sak finns inget att invända mot påståendet, men när USA säger sig värna om civila liv är det svårt att inte osökt tänka på ordspråket ”man ska inte kasta sten i glashus”. USA har nämligen en mycket större mängd civila liv på sina händer än al-Qaida. Några exempel:

År 2004-2009 dog 109.000 irakier till följd av den amerikanska invasionen av Irak. Enligt Wikileaks var över 60% av dessa irakier civila offer för kriget. När denna information kom ut fördömde Hillary Clinton alla läckor ”som riskerar amerikanska soldaters liv”.

I Afghanistan dödades minst 2421 civila bara under 2010. USA och Nato anklagas för åtminstone 21% av dessa dödsfall. Men Nato har beordrat att alla dödsfall ska skyllas på talibanerna. Ett fall i Afghanistan där man till en början förnekade skuld men till sist tvingades erkänna var när amerikanska specialstyrkor en natt förde ut skolpojkar i åldern 12-18 år och avrättade dem.

Unicef beräknar att minst 500.000 irakiska barn dog till följd av FN:s ekonomiska sanktioner mot landet. USA:s dåvarande utrikesminister, judinnan Madeleine Albright, försvarade sanktionerna mot Irak och menade att 500.000 döda irakiska barn inte var ett för högt pris.

Något som man hör allt mer om är hur amerikanska ”drönare” (obemannade luftfarkoster) dödar civila, främst i Pakistan. En rapport menar att för varje fiende dessa flygplan dödar i Pakistan så dödas tio civila personer, men andra uträkningar gör gällande att 80% av drönarnas offer är fiender. The Bureau of Investigative Journalism beräknar att amerikanska drönare i Pakistan mördat 391-780 civila, varav 160 barn.

Läs mer om al-Qaidas planer och Hillary Clintons utalande här


  • Publicerad:
    2012-05-11 08:22