GENUS. Inom idrott tävlar inte män och kvinnor var för sig på grund av biologiskt betingade fysiska förutsättningar, utan på grund av att könen skapas av uppdelning inom idrotten. Det hävdar professor Håkan Larsson, som forskar om genus, sexualitet och idrott.

Programmet ”Jämställd idrott” sändes i söndags på Utbildningsradion. Flera forskare från Gymnastik- och idrottshögskolan diskuterade i programmet jämställdhet inom idrotten. Professor Håkan Larsson konstaterade att man delar in män och kvinnor i olika klasser på grund av skillnader i prestationsförmåga.

Larsson, som arbetar med projektet ”Heteronormativitet inom idrotten – som bi- och homosexuella personer erfar den”, menar dock att det är fel att tro att detta beror på biologiska faktorer. I stället menar han att kön skapas av våra handlingar, till exempel att män i diskuskastning kastar en diskus som väger 2 kilo, medan kvinnors diskus endast väger 1 kilo. Då skapar man två kroppar, en manlig och en kvinnlig. ”Man praktiserar en gradskillnad så att det blir två kroppar: en mindre eller sämre variant av den andra, originalet”, säger Larsson.

Förutom att skapa två kroppar har de olika villkoren inom idrott att göra med ”föreställningar om heterosexuellt begär” och kärnfamiljen. Larsson menar därför att idrott ”reproducerar heteronormen”. Han framhåller att det är viktigt att hitta nya sätt att idrotta som kan utmana heteronormen. Varför den naturliga heterosexuella normen inte än önskvärd framgår inte.

Källa:
Nya feministiska forskningsrön: ”Idrott skapar kön”


  • Publicerad:
    2013-08-23 12:30