POLITIK. Centerpartiet beslutade på måndagen att inte rösta för att fälla den kritiserade socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) i dagens misstroendeomröstning i riksdagen, vilket väckt ilska hos de övriga borgerliga partierna.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

På måndagen meddelade Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson att partiet kommer att lägga ner sina röster i misstroendeomröstningen mot socialförsäkringsministern – vilket innebär att den inte går igenom.

Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) ska avsättas i en misstroendeförklaring i riksdagen idag på grund av att hon sparkade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler av politiska skäl för ett år sedan.

För att kunna fälla Strandhäll krävs att även C röstar för misstroendeförklaringen, men partiet meddelade igår att man istället kommer att lägga ner sina röster, vilket därmed räddar ministern.

— En misstroendeförklaring är det absolut skarpaste verktyget vi har i riksdagen och därför måste man använda det med stor försiktighet, sa Anders W Jonsson igår till TT.

Han sa också att C genom att lägga ner sina röster vill markera att partiet är kritiskt till hur Strandhäll har agerat och hur frågan har hanterats, men att man inte vill medverka till att fälla henne.

Statsminister Stefan Löfven var efter meddelandet mycket nöjd med Centerpartiets beslut och sa bland annat:

— Hatsvansen kommer dansa och dricka champagne om en sådan här oseriös kampanj skulle lyckas.

Men företrädare för de övriga borgerliga partierna är mycket kritiska till Centerpartiets agerande. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor skriver på Twitter :

C skulle vara ett ”liberalt oppositionsparti” och ”en liberal nagel i ögat på S”. Det var Annie Lööfs löfte till väljarna i januari. Idag är C ett rent lydparti till S. Onekligen en liberal tolkning av begreppet opposition.

Biträdande presschefen hos Moderaterna, Niklas Gillström, är ännu hårdare mot C i ett Twitterinlägg:

Centerpartiet tycker tydligen att det är ok att sparka GD pga partitaktik, ljuga för KU och inte följa lagen. Frågan nu är hur dyrt eller billigt Centerpartiet sålde sig.

Förutom att sparka Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler på politiska grunder har socialförsäkringsminister Annika Strandhäll utmärkt sig genom att kritisera Ungern för landets flerbarnspolitik och hylla de vänsterextrema Trolljägarna på Twitter.

Misstroendeomröstningen mot Strandhäll kommer att hållas klockan tolv på tisdagen.

Källa:
C kommer inte fälla Annika Strandhäll (S)


  • Publicerad:
    2019-05-28 08:55