INRIKES. Ted Ekeroth, bror till den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth, har under kvällen meddelat att han lämnar alla sina uppdrag inom Sverigedemokraterna i protest mot partiledningen.

Ted Ekeroth efter att ha mottagit det sionistiska priset Herzl-award.

Den brottsmisstänkte och judiske riksdagsledamoten Kent Ekeroths bror Ted Ekeroth förlorade under lördagen en omröstning om ordförandeposten för Sverigedemokraternas lokalavdelning i Lund.

Under kvällen meddelade han därför att han lämnar alla sina uppdrag i partiet och framförde samtidigt hård kritik mot partiledningen. Kritiken gällde bland annat Sverigedemokraternas närmanden till Moderaterna och det faktum att partiledaren Jimmie Åkesson meddelat att han i princip förbehållslöst vill stödja en moderat regering.

Ekeroth kritiserar även den totalitära partikultur som verkar finnas inom Sverigedemokraterna, där hela organisationen tycks toppstyras med hjärnhand av några få personer i partiledningen. Så här skriver han i sitt inlägg:

Jag ogillar hur partiledningen struntar i stadgarna och vanlig mötesordning och mötesregler när de ogillar något, som skedde på t.ex. Landsdagarna 2015. Jag ogillar hur man skriva lite på arbetsordningen på mötena, för att försvåra att kritiska röster ska få komma till tals. Jag ogillar hur man uteslöt SDU, även om jag ansåg att uteslutningen behövde göras. Men man gjorde det i direkt strid med stadgarna och framför allt: på Landsdagarna 2015 nekade man minst två valda delegater att få lägga fram sina yrkande angående dagordningen. Detta nekande var ett direkt stadgebrott och mötesordningsbrott. Jag protesterade, men dessvärre verkade övriga delegater vara oförstående eller kanske för rädda för att våga sätta ner foten. Det fanns flertalet andra saker på LD2015, och mer lär det bli framöver, gissar jag på.

Det där med att inte våga sätta ner foten, säga ifrån, tycka annorlunda? Det är ett enormt problem inom SD. Partikulturen är att inte säga emot. Partikulturen är att valberedningen bestämmer valen, inte medlemmarna. Ogillar man valberedningens förslag och väljer att arbeta för andra förslag, då är man haverist, kuppmakare och bråkstake. Denna inställning är något som kommit uppifrån, och sipprat ner genom organisationen.

Ted Ekeroth har varit medlem i Sverigedemokraterna sedan 2006 och även om han i rikspolitiken fått stå i skuggan av sin bror Kent så har han varit väldigt inflytelserik lokalt i Skåne. Båda bröderna Ekeroth har utmärkt sig som fanatiska sionister och 2007 vann Ted priset Herzl Award för ”exceptionella insatser för Israel och sionismen”.

Även brodern Kent tycks eventuellt vara på väg ut från partiets innersta krets. Detta då han utreds för brott efter ett krogslagsmål. Även om han ännu inte har dömts för misshandel har han redan lämnat sin post som partiets internationella sekreterare.

Många ställer sig nu frågan om Teds ”avhopp” har något samband med det nya parti som hans forna partikamrater Gustav Kasselstrand och William Hahne enligt uppgifter planerar att starta. I Facebookinlägget hävdar dock Ted att han tänker behålla sitt medlemskap i Sverigedemokraterna tillsvidare och kommenterar överhuvudtaget inte Kasselstrand och Hahnes ambitioner.


  • Publicerad:
    2017-02-11 19:55