POLITIK Förslaget om informationsplikten har nu lagts fram, med flera undantag. Svenskfientliga partier hyllar undantagen tillsammans med SD som försvarar sitt ställningstagande.

Under veckan har ett förslag om den omtalade informationsplikten lagts fram av Tidöregeringen och Sverigedemokraterna. Förslaget innebär att myndighetsanställda kommer att bli skyldiga att rapportera om illegala invandrare i Sverige, med vissa undantag. Dessa är: myndigheter som saknar relevant information, hälso- och sjukvården, skolan och socialtjänsten.

Detta innebär bland annat att illegala invandrare även fortsättningsvis kommer att kunna få socialbidrag, tandvård för 50 kr och gå i skola utan att riskera att åka fast.

— En vinst för Liberalerna och Sverige, säger partiets ledare Johan Pehrson när det visade sig att Liberalerna fått igenom sina krav.

För Sverigedemokraternas del är det inte lika positiva tongångar, som helst hade varit utan dessa undantag.

— Naturligtvis inte utgången som vi skulle vilja ha sett, säger Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesman Ludvig Aspling.

Även Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar har uttalat sig. På X skriver hon:

”Angiverisystem hör inte hemma i Sverige och lagförslaget bör skrotas. Men dagens besked om undantagen är ändå viktigt: Det är SD:s största förlust någonsin och sker tack vare att vanliga människor organiserade sig på sina arbetsplatser och sa ifrån. Tack!”

Trots undantagen är Aspling ändå positiv och hävdar att man fått igenom annat ”i utbyte”, men vad vägrar man gå in på.

— Vi har en överenskommelse om hur vi ska gå vidare. Exakt vad som ingår i detta, det kommer vi inte att gå ut med nu, säger han till Aftonbladet utan att svara på en följdfråga om huruvida de kommer gå in på det vid ett senare tillfälle.