UKRAINAKONFLIKTEN Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov mötte under dagen Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba i Turkiet. Enligt Kuleba ska man inte ha kommit fram till något alls, medan Lavrov höll en pressträff efteråt där han försvarade Rysslands invasion.

Presskonferens med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov efter mötet i Turkiet.

Under torsdagen har den ryske utrikesministern Sergej Lavrov och hans ukrainske kollega, utrikesminister Dmytro Kuleba, träffats i Turkiet för förhandlingar.

På mötet deltog även Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som uppgett att han vill agera medlare i konflikten. Ukraina och Ryssland har tidigare mötts för att förhandla, men detta markerar första gången som de två ländernas utrikesministrar träffas sedan kriget startade för två veckor sedan.

Mötet ska ha avslutats vid 11-tiden, utan att man tycks ha kommit fram till något.

— Inga framsteg, säger Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba enligt Aftonbladet, som redan inför mötet uttryckte ”låga förväntningar”.

— Ryssland vill att vi ska ge upp, det kommer vi inte att göra.

Sedan tidigare har Ryssland meddelat att man upphör med sin så kallade särskilda militära operation i Ukraina ifall landet lägger ner sina vapen, avstår Krim och Donbass och skriver in att landet ska vara neutralt i sin konstitution.

Ryssland vill veta i vilka händer västerländska vapen hamnar

Efter mötet höll Sergej Lavrov en presskonferens och uttryckte sig något mer optimistiskt.

— Mötet idag visar att det är genom samtal som dessa vi kan nå en lösning, säger Lavrov.

Han menar också att det är Ukrainas fel att de så kallade humanitära korridorerna för flyktingar ut ur ukrainska städer inte fungerar. Enligt Lavrov håller ukrainska soldater civila i städerna som gisslan.

Under pressträffen passade Lavrov också på att varna länder för att skicka vapen till Ukraina. Dessa länder ”agerar farligt” då han fruktar att de kan hamna i civilas händer.

— Vi vill veta exakt vart dessa vapen kommer att hamna, säger Lavrov, som också uttryckte att de länder som skickar vapen till konflikten ”kommer att hållas ansvariga”.

Lavrov menar vidare att Ryssland inte attackerat Ukraina utan endast försvarar sig från hot efter att ha försökt att lösa situationen i Donbass under flera år.

— Vi vill inte heller se ett Ukraina där nazistiska förband får härja fritt på gatorna. Vi vill se ett fritt, säkert och neutralt Ukraina.

Under presskonferensen passade den ryske utrikesministern dessutom på att anklaga USA för att finansiera laboratorier i Ukraina där det tillverkas biologiska vapen som är tänkta att användas mot Ryssland.

En amerikansk journalist konfronterade under pressträffen Lavrov för den påstådda bombningen av ett barnsjukhus i Mariupol.

Enligt Lavrov hade Ryssland uppgifter om att det ”faktiskt var en militärbas” och att man alltid kan gå tillbaka i efterhand och ”studera detaljerna”.