Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Ingen lag mot osunda skönhetsideal i Frankrike

Av Redaktionen, 2015-03-23
redaktionen@nordfront.se

FRANKRIKE. Den lagreform som den franska hälsoministern ville införa för att förhindra supertunna modeller har nu stoppats av ett parlamentariskt utskott.

skinny-modelNyligen berättade Nordfront om hur parlamentet i Frankrike röstade igenom en ny lag som förbjuder modebranschen att främja osunda skönhetsideal som leder modeller in i anorexi och ätstörningar.

Lagförslaget innebar bland annat ett förbud mot anställning av undernärda modeller. Om kroppsmasseindex (BMI) skulle ligga lägre än 18 – en nivå som motsvarar 55 kilo för 175 cm – riskerade modellagenturer att drabbas av höga böter eller fängelse vid anställning av modellen.

Men modebranschen kommer kunna fortsätta anställa modeller som mår fysiskt och psykiskt dåligt. Lagen har nämligen stoppats av ett parlamentariskt utskott, uppger La Parisienne. Anledningen som förs fram är att sådana bestämmelser för arbetsgivare inom modebranschen skulle bryta mot ”diskriminering i arbetslagstiftningen”.

Det är socialutskottet – ett utskott som enligt den franska tidningen består av ledamöter från både höger och vänster – som har stoppat lagen.

Källa:
Loi anti-mannequin trop maigre : «On ne va pas lâcher ! »


  • Publicerad:
    2015-03-23 08:45