SPANIEN. Spanska regeringen vill upplösa Kataloniens lokalstyre och utlysa nyval i regionen. Detta efter att regionens regering försökt bryta sig ut ur Spanien efter en omstridd folkomröstning.

Det verkar inte bli någon katalansk självständighet efter att den spanska regeringen nu tar i med hårdhandskarna.

Den spanska regeringen under ledning av premiärminister Mariano Rajoy har föreslagit att det lokala katalanska styret ska avsättas och nyval utlysas. Detta efter att de styrande i regionen Katalonien nyligen höll en folkomröstning om självständighet, något som upprört centralmakten i Madrid som menar på att omröstningen var grundlagsvidrig.

Rajoy säger att han inte kommer att häva det redan existerande självstyre som Katalonien åtnjuter utan att han i stället riktar in sig på regionens ledning som han menar bryter mot lagen.

— Inget land i världen skulle tillåta en sådan här situation inom dess gränser. Det är min vilja att hålla nyval så snart som vi återgått till normaltillstånd, sa premiärministern.

Regeringens förslag kommer nu att behandlas av senaten som styrs av Rajoys parti Partido Popular, vilket gör att förslaget i praktiken redan är lag.

Det är den spanska grundlagens artikel 155 som nu hänvisas till av regeringen. Paragrafen tillåter Madrid att ingripa mot någon av Spaniens 17 regioner ifall dessas ledare bryter mot lagen. Åtgärderna kommer efter att Madrid tidigare i veckan inte fått de lojalitetslöften som de krävt från Kataloniens lokalstyre. Dessa har i sin tur reagerat negativt på Madrids tilltag och uppmanat till demonstrationer ”mot totalitarism” under lördagskvällen.

Källor:
Spanish PM: Powers of Catalan administration will be transferred to central government
Catalonia leader threatens to declare independence if Spanish govt suspends autonomy


  • Publicerad:
    2017-10-21 20:00