Goldman Sachs, en av de storbanker som anses ansvariga för finanskrisen, kommer inte att åtalas. Efter utfrågningar i kongressen har USA:s justitiedepartement valt att inte väcka åtal mot banken.

Anklagelserna handlade om en portfölj, Abacus, som hade satts samman av en av världens största hedgefonder, Paulson & Co. Goldman Sachs avslöjade inte för sina klienter att samma hedgefond samtidigt spekulerade i att värdet på portföljen skulle falla. Goldman Sachs spelade mot sina egna klienter.

Goldman Sachs har tidigare varit inblandad i minst sagt suspekta projekt. Storbanken räknas av många som en de främsta orsakerna till Greklands nuvarande kris. Goldman Sachs ”hjälpte” det redan skuldsatta Grekland att förfalska papper för att kunna komma in i EMU medan man samtidigt spelade på att Grekland skulle drabbas av allvarliga problem. Förutom krisen i Grekland har Goldman Sachs under kuppartade former satt sina egna på ledande politiska positioner i Italien. Tidningen The Independent, som kartlagt Goldman Sachs nätverk i Europa, ansåg att Goldman Sachs ”erövrat Europa” och kallade banken för den ”nya regeringen Goldman Sachs”.

Goldman Sachs – herrar över eurozonen

Västvärlden har ett rykte om sig att vara flata mot bankirer och finansmän som trots att de mer eller mindre tar över nationer, eller likt George Soros spekulerar mot ett lands valuta, ofta klarar sig utan åtal. Iran visade nyligen på ett annat tillvägagångsätt när landets största bankbedrägerihärva nystades upp. Fyra av bedragarna dömdes till döden.

Läs även:

Kriserna, bankirerna och regeringen Goldman Sachs


  • Publicerad:
    2012-08-10 22:53