Efter Pär Öbergs och Robin Palmblads ständiga rekommendationer i bland annat det intressanta Radio Nordfront-avsnittet om ”prepping” så beslutades det i Näste 4 att beställa hem kommunikationsutrustning till nästesmedlemmar för att enklare kunna hålla kontakten vid t.ex. flygbladsutdelningar, gatupatrulleringar, offentliga demonstrationer och vildmarksäventyr.

Så efter en massa dagar och nätter (faktiskt över 40 timmar) framför datorn studerandes en massa olika modeller, märken, priser och eventuella medföljande tillbehör så togs beslutet vad som skulle beställas.

Minimikravet per person var 1 st Baofeng, 1 st extern monofon/mikrofon, hörsnäcka, 1 st extra batteri samt ett par USB-programmeringskablar utöver det.

Det blev en första beställning på 13 kompletta enheter via Ebay av Baofeng UV-5RTP där ”TP” står för TriPower. Man kan nämligen ställa in effekten på 1,4 och 8 Watt beroende på vilken frekvens och vilket avstånd man vill sända på.

Eftersom det var en så pass stor beställning så delade säljaren upp ordern i fem kartonger med 3-4 enheter + tillbehör i varje. Dessutom skrev han en lägre ordersumma på tulldeklarationen för att enklare få allt genom tullen utan att man skulle behöva betala dyr införselavgift också. Det är sådana här små tjänster som skiljer en bra säljare mot en dålig.

Efter att ha väntat drygt 3 veckor kom äntligen de första paketen, och resten kom dagen efter, helt utan problem med tullavgifter.

När alla kartonger öppnats och innehållet kollats så programmerades alla Baofenger med en hel del nyttiga frekvenser och inställningar så alla skulle vara enhetliga (så klart användes programmet CHIRP och inte den medföljande CD-skivan).

Inom kort kommer en ny beställning att göras till medlemmar som inte köpte denna gång, även ett inköp av strupmikrofoner och längre antenner samt bilantenner har diskuterats.

Inköparen kan varmt rekommendera dessa Walkie Talkies (UV-5RTP) som är byggd runt en metallram jämfört med de aningen billigare UV-5R och diverse liknande modeller som är gjord helt i plast, om inte annat så för den höga uteffekten.

132


  • Publicerad:
    2016-04-01 23:00