En läsare skickade idag in en insändarbild från dagens nummer av Dagbladet Nya Samhället. Den socialdemokratiska lokaltidningen kallar i en artikel om valet i Israel det israeliska partiet Habayit Hayehudi (Judiskt Hem) för ”ytterhögerpartiet”. Läsaren som skickade in bilden frågar retoriskt om det inte finns några judiska extremister och undrar hur det ordvalet ska tolkas?

IMAG0391

Insändarbild

Läsaren skriver i sitt meddelande:

”I dagens nummer av Dagbladet kallas ett israeliskt parti, Habayit Hayehudi (Judiskt Hem) för, ’ytterhögerpartiet’. På engelska Wikipedia beskrivs partiets ideologi som ’far-right’, ett ord som Wikipedia översätter till högerextremism. Wikipedia nämner inte ens ordet ’ytterhöger’ i sin svenska artikel om högerextremism och annars brukar det ju alltid heta att partier är ’högerextremistiska’ i ’svensk’ media. Finns det inga judiska extremister eller är det bara PK-medierna som hycklar som vanligt?”

Ytterhöger ger bara 2 750 träffar på Google medan högerextrem ger 569 000 träffar. Kan det vara som så att socialdemokratiska journalister väljer sina ord extra noga när de skriver om vissa utvalda folk eller har personen som skickade in bilden fel?

Om du har en bild som passar som insändarbild på Nordfront, skicka då den till nyhetsredaktionen@nordfront.se


  • Publicerad:
    2013-01-23 21:14