Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

INSÄNDARE: Politisk propaganda på Synonymer.se?

Av Redaktionen, 2017-01-21
redaktionen@nordfront.se

INSÄNDARE. En läsare på Nordfront har hittat märkliga exempel på hur ord används på sajten Synonymer.se.

Läsaren Asgeir upptäckte nyligen flera fall av politisk propaganda när han slog upp ord på sidan Synonymer.se. Det var när han sökte på ordet ”förödmjuka” som en mängd konstiga förklaringar dök upp som var kritiska till Putin, Syrien och män.

Smygpropaganda i exempelmeningarna? Skärmdump/läsarbild: Asgeir. Klicka för större bild.

Smygpropaganda i exempelmeningarna? Skärmdump/läsarbild: Asgeir. Klicka för större bild.

Asgeir har även slagit upp ord som flykting, våldtäkt, invandrare, migrant och rasist och där funnit flera subjektiva värderingar. I exempelmeningarna till ordet invandrare får vi veta att de alltid är offer och att svenskar är ängsliga och underblåser främlingshat när de kritiserar invandringen. Till ordet flykting finns en längre snyfthistoria och till våldtäkt skriver Synonymer.se att ”Assange flyr undan svensk rättvisa därför att han är anklagad för våldtäkt på två kvinnor.”

Allt detta kan så klart vara en slump men när Nordfront slår upp ordet ”gruppvåldtäkt” för att ytterligare verifiera märks tydligt hur Synonymer.se förvanskar verkligheten. Där finns förklaringar om att misstänkta gruppvåldtäkter läggs ner i brist på bevis eller att människor bara ”skriver på nätet” att det skett en gruppvåldtäkt. Lexikonet antyder även att Avpixlat hängt ut ett våldstäktsoffer med bild. Ingen särskild gruppvåldtäkt från Sverige nämns men däremot en från Indien i flera exempelmeningar.

Genom ordet ”hat” får vi lära oss att män hatar kvinnor och att vita hatar judar och muslimer. Det står inget om att kvinnor kan hata män, om judar som hatar icke-judar eller muslimer som hatar västerländska samhällen. Ej heller står det något i exempelmeningarna om hat på individnivå, exempelvis inom svartsjukedraman eller kring ett svek, utan hat tycks vara något som enbart handlar om folkgrupper där det uppenbarligen bara är vita som kan hata. En majoritet av förklaringarna anspelar på vitas hat mot andra:

Främlingsfientlighet och hat ska hållas borta från inflytande.

Tommy Nilsson säger att den misstänkte reste utomlands för att komma undan hat på nätet.

Detta är en bloggare som skriver dystopiska uppsatser om ett pågående krig i Europa och som hyser en världsbild som till lika delar handlar om hat mot muslimer som om ett aggressivt försvar för det vita Europa.

Det känns som om Aase Berg i sitt nutidsförakt för överklassen blivit blind för dåtidens hat mot judar och kvinnor.

Och visst finns det ett särskilt hat mot kvinnor som vädras i offentligheten och på nätet.

david-stockelberg

David Stockelberg bakom Synonymer.se

Synonymer.se kontrolleras av Sinovum Media som ”ägs av bemanningsbolaget PedagogPoolen AB (vikaripool & lärarpartner) som i sin tur ägs av familjen Stockelberg”. Familjen Stockelberg handlar i detta fall främst om de båda bröderna David Stockelberg och Linus Stockelberg.

Exempelmeningarna väljs ut ”i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner”.

”Ska kika efter fler sådana exempel, ni bör också göra det”, skriver Asgeir i en uppmaning till Nordfront och dess läsare.


  • Publicerad:
    2017-01-21 15:00