INSÄNDARE. Anders Möller skriver om julens betydelse, publicerad idag under Vintersolståndet – den ursprungliga julen.

Jenny-Nyström-tomte

Vad är Julen? Julen är ljusets tid. Det är tiden då våra förfäder i tusende år firade vintersolståndet och julblotet. Tiden då de offrade till gudarna för att solhjulet i mörkrets tid ännu en gång skulle snurra ett varv och åter bringa oss ljus. Julen var tiden för ljusets återkomst då vi vandrade tillsammans med facklor i den mörkaste tid och drev bort (lussade) mörker och onda andar från våra bygder och hem.

Julen var festens tid då vi drack jul och åt gott när tiden var som kallast och mörkast. Vi drack för livet, vi drack för kamrater och familj, för en ljusare tid. Med tiden kom kristendomen till vår nord och Jesus Kristus blev vårt ljus, och julen en hyllning till den frälsare vars religion kommit att forma Europa på gott och ont. Julens hedniska sanning kom att förtigas alltsom våra förfäder konverterades och började fira den kristna julen och Jesus födelse.

Uttrycken för julen ändrades, likaså dess betydelse, men de urgamla symbolerna i olika skepnader kom att leva kvar i vårt medvetande och firande i väntan på att åter ta sin plats. Idag har jultomten (Jolnir-Oden), julgranen (offergranen), julbocken sin självklara plats i vårt julfirande. Alltsom kristendomen förlorat sin kraft och folket blivit gudlösa så har julens religiösa förtecken kommit att försvinna medan julens sekellånga tradition som familjehögtid fortsatt som alltid.

Med förlusten av det högre och större, kontakten med det som en gång var, har kommersialismen och globalismen för många kommit att urholka det äkta och sanna med vår heliga juletid vars djup blivit ytligt och till salu, ännu en produkt för alla världens folk att köpa och nyttja. Ännu ett jippo för den moderna cyniska människan att ignorera och avfärda som innehållslöst och barnsligt. Ännu en tradition för nymarxister att ifrågasätta och urholka medan de förstör väst. Men med barnets fantasi och vår rika mytologi och historia så har julen med tomten kommit att bli barnens högtid, med känsla av under och magi.

En fantastisk tid av förväntan och längtan från första advent då ljusen börjar tändas, snön börjar falla och vi vet att julen är i antågande. Julen är därför för många detsamma som tradition och barndomens naiva glädje. Detsamma med julklappar, julmat och familj. Reflektion och frid i ett ljus som ger värme i en mörkare och kallare tid. Vi firar alla julen på vårt egna lilla sätt. Med familjen, hela tjocka släkten, eller i goda vänners sällskap. Det som ger djup och harmoni är i sanningen vackert och givet av vårt folks essens vilken skepnad den än tar.

Därför kommer jag tradionsenligt att lyssna på alla julens sånger som med vårt folks röst och själ ger en känsla av det upphöjda, såväl som en känsla av värme och nostalgi om en vit jul för länge sedan. Alltsom jag begrundar julens sanna budskap och mening idag och för flera tusen år sedan då mina förfäder firade denna allra mest heliga juletid av ljus och liv.

Önskar alla en god och vit Jul.

/Anders Möller


  • Publicerad:
    2016-12-21 00:10